Kina

Kina

Kina - Šangaj - Foto: Planeta Putovanja Mladen

Kina 2024

Mapa

Punim imenom Narodna Republika Kina, po veličini kopna je druga najveća država na svetu, posle Rusije, dok je po broju stanovnika daleko ispred svih ostalih. Petina ukupnog stanovništva planete živi na teritoriji ove istočnoazijske zemlje. Graniči se sa 14 država, takođe rekord koji deli sa Rusijom. Poseduje najdužu kopnenu granicu na svetu, ukupno 22.117 kilometara.

Kineska civilizacija spada među najstarije civilizacije na svetu. Kultura, nauka, umetnost, filozofija, književnost, medicina, borilačke veštine...rezultat su kontinuirane tradicije duge 5.000 godina. Kina je posebno ponosna zbog svoja Četiri velika istorijska pronalaska koja su promenila i unapredila tok razvoja čovečanstva. To su papir, kompas, tehnologija štampe i barut.

Danas je Kina država sa najbržim privrednim rastom na svetu, najveći izvoznik, najveći uvoznik, najveća svetska ekonomija...Sastoji se iz „kontinentalne“ ili „kopnene Kine“ i dva specijalna administrativna regiona Hong Kong i Makao.

Geografski se teritorija Kine prostire kroz preko pet vremenskih zona ali je nakon građanskog rata 1949. godine usvojena politika jedinstvenog vremena u celoj zemlji što je dovelo do situacije da u nekim istočnim provincijama dan počinje u tri ujutru.

U državi sa najviše stanovnika možda i nije čudo da se grad koji ima bezmalo 3,5 miliona stanovnika nalazi 

na dvadesetom mestu po veličini – od ukupno devedeset milionskih gradova.

Kineski zid je najpoznatija turistička atrakcija Kine i u samom vrhu svetskih atrakcija. Impozantna građevina predstavlja najduži odbrambeni bedem ikada napravljen, liniju ukupne dužine od 8.850 kilometara. Arheološka istraživanja su dovela do zaključka da ukupna dužina zida sa svim manjim sporednim delovima i granama iznosi neverovatnih 21.192 kilometra.

To je samo jedno od velikog broja krajnje zanimljivih mesta koja se moraju posetiti u Kini - Peking, Zabranjeni grad, Put svile, Veliki kanal, Šaolin manastir...postavlja se pitanje koliko vremena se mora imati na raspolaganju za tako nešto. A Kina je, po broju turista godišnje, treća najposećenija država na planeti. I naravno, svake godine raste...

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: