Južna Amerika

Južna Amerika

Iguazu Vodopadi - Brazil-Argentina - foto: PlanetaPutovanja-Mladen

Južna Amerika Aranžmani 2024 Južna Amerika 2024

Mapa

Južna Amerika je četvrti kontinent po veličini i peti po broju stanovnika. Deo je velikog američkog kontinenta i nalazi se najvećom površinom na južnoj zemljinoj hemisferi. Od Severne Amerike je deli Karipsko more i Panamski kanal, na zapadu kontinenta nalazi se Pacifik a na severu i istoku Atlantski okean. Često se pogrešno poistovećuje sa Latinskom Amerikom. Latinska Amerika je širi region jer obuhvata i zemlje Srednje Amerike dok se Južna Amerika prostire na jug počev od Panamskog kanala.

Na ovom kontinentu se nalazi veliki broj mesta koja zauzimaju prvo mesto na planeti. U Venecueli se nalazi Anđeoski vodopad - najviši vodopad na svetu, zatim Amazon – najveća reka na svetu po količini vode koju okružuje Amazonska prašuma, takođe najveća na svetu. Andi - najduži planinski lanac, dugačak preko 7.000 km, pustinja Atakama – najsuvlje mesto na planeti, najviša prestonica – La Paz glavni grad Bolivije, najviše plovno jezero – Titikaka i najjužnije stalno naseljeno mesto na svetu – Puerto Toro u Čileu, ukoliko ne računamo istraživačke stanice na Antarktiku.

Istorija Južne Amerike je takođe izuzetno interesantna i posebno u prekolumbovskom periodu obavijena velom misterije. Velike napredne i razvijene civilizacije smenjivale su se do dolaska Evropljana, ostavljajući za sobom zadivljujuća svedočanstva svog postojanja i urbanog načina života kroz monumentalnu arhitekturu gradova, mističnu umetnost, izuzetno naprednu nauku i astrologiju. Poslednja velika dominantna civilizacija Inka iščezla je u XVI veku pod pritiskom španskih i portugalskih kolonizatora.

Kao rezultat ovih osvajanja, danas čitav kontinent govori španskim i portugalskim jezikom a velika većina stanovništva su katolici.

Zahvaljujući jedinstvenom istorijskom nasleđu, prirodnim atrakcijama, raznolikosti kultura, zanosnom temperamentu i duhu naroda...Južnu Ameriku godišnje posećuju milioni turista. Dovoljno je samo pomenuti Maču Piču, Kusko, Amazon, ostrva Galapagos i Margarita, Rio de Žaneiro, Buenos Aires...

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 19:45

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: