Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Mostar - Foto: PlanetaPutovanja

Bosna i Hercegovina 2024

Mapa

Centralna republika nekadašnje socijalističke Jugoslavije, danas Bosna i Hercegovina ili Republika Bosna i Hercegovina ili jednostavno - Bosna.

Mnogo je asocijacija koje upućuju na ovu balkansku državu, na žalost, najsvežije su još uvek one iz svakodnevnih svetskih vesti početkom devedesetih godina XX veka, vezanih za građanski rat koji je u Bosni besneo punih pet godina. Besmisao i tragedija ratnih stradanja bacili su senku na jednu čitavu lepezu drugačijih i daleko lepših asocijacija – miris tek ''ispečene'' bosanske kafe kojom počinje dan, najbolji burek i ćevapi kojima se dan nastavlja, pa jedinstvene tufahije...pa otvorena gostoljubivost i duhovitost stanovnika koje se ipak pamte i prepričavaju najduže.

Ako ostavimo po strani pomalo nostalgične priče i okrenemo se činjenicama, shvatićemo da je Bosna i Hercegovina u turističkom smislu izuzetno ozbiljna destinacija. Svetska turistička organizacija (WTO) predviđa za ovu zemlju pravu eksploziju turizma u vrlo bliskoj budućnosti. Zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji i mešavini različitih kulturnih uticaja, što duguje svom geografskom položaju, u kombinaciji sa izvanrednim i raznolikim prirodnim bogatstvima, može se reći da Bosna i Hercegovina zaista pripada onim sve manje brojnim ''neotkrivenim'' turističkim biserima.

Glavni grad Sarajevo – balkanski Jerusalim sa svojom Baš čaršijom, okružen planinskim centrima na Igmanu, Bjelašnici ili Jahorini; Mostar – autentična varoš na obali Neretve; Neum – turistički centar na dvadesetak kilometara dugoj obali kojom Bosna izlazi na Jadransko more; Banja Luka – ''zeleni grad'' drugi po veličini; Višegrad – sa čuvenom ćuprijom na Drini; Međugorje – na mapi svih hodočašća; zatim Una, Trebižat, Perućica, Buna, Jajce...ne treba dalje nabrajati, destinacije koje se ne smeju propustiti nalaze se jednostavno na svakom koraku.

Osim toga, Bosna je jedina država u okruženju koja se može pohvaliti da je bila domaćin Olimpijskih igara (Sarajevo, zima 1984.). 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:06

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: