Švajcarska

Švajcarska

CIRIH - Švajcarska - Photo: Switzerland Tourism - Christof Sonderegger

Švajcarska 2024

Mapa

Zemlja satova, banaka, čokolade, vojne neutralnosti, međunarodnih organizacija...

Švajcarska spada među najbogatije zemlje na planeti sa jednom od najmoćnijih ekonomija, ujedno je i najznačajniji svetski bankarski i finansijski centar.

Moderna Švajcarska je stvorena u XIX veku, međutim, tradicija postojanja ove federacije počinje već u kasnom XIII veku. Kroz istoriju je razvijen demokratski sistem, danas jedan od najstarijih u Evropi i svetu, sa kontinuiranim trajanjem od sedam vekova.

Relativno mali prostor državne teritorije koji zauzima centralni položaj zapadne Evrope okružen je susedima i nema izlaz na more.

Švajcarska je pretežno planinska zemlja – samo Alpi zauzimaju oko 60% ukupne površine.

Oko 100 planinskih vrhova u švajcarskim Alpima visoki su blizu ili preko 4.000 metara.

Ovo je zemlja sa preko 1.500 manjih ili većih jezera od kojih je najveće ženevsko. Čitav hidrografski sistem predstavlja najveći rezervoar slatke vode u zapadnoj i centralnoj Evropi i čini 6% ukupnih rezervi pijaće vode evropskog kontinenta.

Najnaseljenija oblast sa najvećim gradovima i najznačajnijim centrima, uključujući i prestonicu Bern, je Miteland i zauzima centralni i severni deo Švajcarske. Najpoznatiji švajcarski gradovi su Cirih, ujedno i najveći, zatim Ženeva, Bazel, Lucern...

Zahvaljujući geografskom položaju, najrazvijenija grana turizma je naravno zimski sportski turizam sa velikim brojem smeštajnih kapaciteta u poznatim alpskim ski-centrima, sledi turizam velikih gradova, banja i mnogobrojnih jezera. Iako je ukupan doprinos ove grane privrede u ukupnom dohotku jedva 3%, cifra je vrlo ozbiljna budući da se radi o jednoj od najsnažnijih svetskih ekonomija, što je poznata činjenica.

Međutim, Švajcarska je takođe i zemlja vanrednih prirodnih lepota uklopljenih u fantastičnu uređenost – kombinacija koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, u ogromnoj većini slučajeva oduševljenim.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:42

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: