Egipat

Egipat

Egipat - foto: MladenB

Egipat 2024

Mapa

Kada pogledamo na geografskoj mapi kako izgleda Egipat, zaključujemo da je to verovatno geometrijski najpravilnija država na planeti, posebno zapadna i južna granica koje teku gotovo pravolinijski i čine skoro idealno prav ugao. Odgovor na ovaj fenomen leži u činjenici da je Egipat uglavnom pustinjska zemlja a skoro 95% teritorije je nenaseljeno. Gostoljubiva i za život pogodna oblast je samo plodna dolina i delta velike reke Nil. Ali to „samo“ stvorilo je, pre više od 5.000 godina, region jedne od najstarijih civilizacija u istoriji čoveka, veoma naprednu i još uvek u velikoj meri tajanstvenu, misterioznu…

Drevni Egipat je za sva vremena obeležio ovaj deo naše planete, antičke civilizacije više nema ali atmosfera starog carstva još uvek živi kroz čudesne ostatke njihovih arhitektonskih dostignuća, monumentalnih figura i priča o životima moćnih faraona. Interesovanje Evropljana za tragove ove velike civilizacije pojačano je od kraja XVIII veka što je rezultiralo brojnim arheološkim istraživanjima ali i činjenicom da se danas veliki deo istorijskog blaga starog Egipta nalazi u nuzejima i kolekcijama van granica modernog Egipta. Takođe, ovo je bio i prvi korak u kasnijem formiranju Egipta kao moćne turističke destinacije. XX vek doneo je sa razvojem turizma i nove istraživače, posetioce iz svih krajeva sveta koji se dive vrhunskim dometima nestale civilizacije. Ostaci građevina, umetnički predmeti, hijeroglifi, sarkofazi…spadaju u najveće i najpoznatije atrakcije ne samo Egipta već i čitave naše planete.

Topla klima tokom cele godine, toplo Sredozemno i Crveno more sa atraktivnom morskom florom i faunom, doprineli su da Egipat, osim što je jedna od vodećih kulturnih destinacija, postane i veoma posećena i cenjena destinacija za odmor. Brojni rizorti, moderni hoteli i savremena infrastruktura omogućili su da se u poslednjim decenijama nasele široka priobalna područja Egipta, koja su vekovima bila skoro potpuno nenaseljena. Mesta kao što su Hurgada ili Šarm el Šeik su letovališta kojima danas praktično nije ni potrebna reklama a izleti i posete čuvenim piramidama i hramovima drevnog Egipta kao i krstarenja čudesnim Nilom su avanture koje se pamte čitavog života.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 20:40

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: