Nemačka

Nemačka

Diseldorf - Nemačka - Foto: PlanetaPutovanja - Marko Markovic

Nemačka 2024

Mapa

Karta Nemačke

Nemačka je najmnogoljudnija i najrazvijenija članica EU, jedna od najbogatijih zemalja na planeti. To je zemlja duge istorije i nesumnjivo ogromnog uticaja na istorijska, kulturna, naučna, umetnička i politička dešavanja.

Aktuelna država nastala je 1990. godine ujedinjenjem takozvane Zapadne i Istočne Nemačke što je ujedno predstavljalo i prekretnicu u novijoj istoriji hladnoratovskog sveta do tada podeljenog na blokove. Simbol novog početka bio je rušenje zida koji je skoro trideset godina delio Berlin, Evropu i svet.

Karta Nemačke

Danas je Berlin ponovo glavni grad Nemačke, njen administrativni i kulturni centar i jedan od najrazvijenijih gradova uz Minhen, Hamburg, Frankfurt, Diseldorf ...

Turistički, Nemačka spada među pet najposećenijih zemalja Evrope, zvanično, jedna je od najsigurnijih destinacija na svetu a nemački turisti su među najbrojnijim putnicima.

Nemačka svakako nije turistička destinacija koja se posećuje zbog lepih plaža ili tople klime. Veliki gradovi, muzeji, pozorišta, arhitektura, čak 37 mesta na zvaničnoj listi UNESCO... to su sasvim dovoljni razlozi da Nemačka bude itekako atraktivna u kulturnom pogledu, uostalom nemački gradovi su od kraja XVIII veka bili obavezna stanica i na čuvenoj Velikoj evropskoj turi. Samo radi ilustracije, čuvenu katedralu u Kelnu poseti preko šest miliona turista godišnje.

Paralelno sa kulturom i istorijskim atrakcijama, u savršenoj harmoniji egzistira predivno prirodno okruženje tako da se kao turistički najzanimljiviji izdvajaju zimski turizam u alpskom delu Nemačke, nacionalni i tematski parkovi ili izuzetno atraktivni putevi vina u pitomijim i nižim zapadnim i centralnim područjima. Banje i prirodna lečilišta svakako najviše doprinose razvoju zdravstvenog turizma koji ima tradiciju još od XIX veka. Kao jedna od vodećih industrijskih sila, Nemačka je takođe domaćin najvećih i najposećenijih sajmova na planeti.

Tu su i svetski popularni događaji od kojih su svakako najpoznatiji čuveni minhenski festival piva Oktoberfest i berlinski filmski festival. Razloga za dolazak u Nemačku je mnogo više nego što se može pretpostaviti

Naravno da je najbolje i najudobnije putovati avionom ili nekim od modernih vozova ali jedan od saveta je da ukoliko imate mogućnosti osetite neponovljivo iskustvo vožnje automobila po fantastičnim nemačkim autoputevima i posetićete i videti više nego što ste planirali.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:27

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: