Azija

Azija

azija_hong_kong

Azija 2024

Mapa

Azija je najveći i najmnogoljudniji kontinent na planeti Zemlji.

Na zapadu je od Evrope deli planinski masiv i reka Ural, Kaspijsko, Crno, Sredozemno i Crveno more i Suecki kanal. Kontinentalni deo zapljuskuju vode Arktičkog, Indijskog i Tihog okeana u kojima se nalaze i azijska ostrva Tajvan, Šri Lanka, Indonezijski, Filipinski i Japanski arhipelag.

Čitav ovaj ogromni kontinent deli se zvanično na nekoliko regiona – Istočna Azija, Južna Azija, Jugoistočna Azija i Bliski istok koji gravitiraju oko unutrašnjeg Centralnoazijskog masiva. 

Poreklo imena može se tražiti u semitskim jezicima sa značenjem istok ili u Grčkom običaju da se ženska mitološka imena daju geografskim celinama (Evropa, Libija...).

Istorijski, Azija je kontinent na kojem su nastale i razvile se najstarije civilizacije na planeti. Takođe, sa ovog kontinenta potiče i većina današnjih zvaničnih religija – budizam, hindu, judaizam, hrišćanstvo, islam.

Prirodna i kulturna raznolikost Azije, od bliskog do dalekog istoka, od Sibira na severu do Indijskog potkontinenta, čine je u turističkom pogledu izuzetno zanimljivom i atraktivnom, sa praktično bezbroj potencijalnih destinacija. U Aziji se nalazi i najviša i najniža tačka na planeti Zemlji...

Putovanja u egzotične, poznate i nepoznate delove Azije, deo su sve popularnije ponude “dalekih destinacija”, gde se vrlo lako gubi jasna linija između klasičnog turizma i avanture... 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 05:20

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: