Kuba

Kuba

Ulična prodaja slika lokalnih umetnika - foto: PlanetaPutovanja

Kuba 2024

Mapa

Pisana istorija ovog predivnog ostrva počinje sa Kolumbovim iskrcavanjem 1492. godine. Starosedeoci ostrva, narod Taino, zvao je ostrvo Kaobana. Skoro četiri veka bila je španska kolonija.

Kuba je najnaseljenije i najveće ostrvo Kariba, po veličini 16. ostrvo na planeti.

Još jedna zanimljivost je da ima i najveći broj lekara po stanovniku na svetu (zdravstvena zaštita koju uživaju kubanski državljani se smatra najvećim uspehom socijalističkog sistema na Kubi). Dolazimo do perioda koji uz izvesne modifikacije tokom poslednjih pola veka, traje i do danas i koji je presudno uticao na čitav život i razvoj Kube, a zaslužan je i za specifičnu i jedinstvenu atmosferu izuzetno neobične turističke destinacije.

Kuba je danas među poslednjim čistim komunističkim zemljama na planeti (uz Kinu, Vijetnam, Severnu koreju i Laos). Ustav iz 1976. godine koji je definisao Kubu kao socijalističku republiku, 1992. godine zamenjen je novim koji direktno počiva na komunističkim idejama Hoze Martija, Marksa, Engelsa i Lenjina. Interesantno je da je Kuba bila i ostala jedina komunistička zemlja koja nikada uz svoje ime nije stavila nijedan od atributa, široko i po pravilu korišćenih u istočnom bloku – „narodna“, „socijalistička“, „demokratska“, „sovjetska“...

Turizam na Kubi ima dugu tradiciju, pogotovu u prvoj polovini XX veka kad je Havana imala izuzetno dobre političke i ekonomske odnose sa Amerikom i bila pravi raj za investiranje. Klima, prirodno i kulturno blago, geografski položaj, kolonijalno nasleđe...definitivno je stavljaju u sam vrh egzotičnih turističkih destinacija. Međutim, turizam je naglo prekinut od uspostavljanja režima 1960. godine i ta praznina trajala je sve do raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, kada počinju da se revitalizuju stari hoteli i turistički kompleksi i da se obnavlja stari sjaj – ali pod strogim nadzorom partije. Država u ovom periodu vodi računa da turisti budu odvojeni od kubanskog društva i stvara takozvane „enklave turizma“ ili „turistički aparthejd“. Do 1997. godine, praktično su bili zabranjeni kontakti između Kubanaca i turista. Do 2008. godine Kubancima nije bio dozvoljen pristup u prodavnice, restorane, hotele, plaže...namenjene isključivo stranim gostima, sistem investiranja i zapošljavanja u turizmu je krajnje neobičan...Kuba je, takođe, pravi dokaz da je turizam globalni fenomen koji nezadrživo ruši sve barijere, prilagođava se i opstaje bez obzira na okolnosti. Svetski poznate destinacije na ovom ostrvu, kao što su Varadero, Kajo Koko, Stara Havana...nikako nisu mogle ostati skrivene. Iako Vlada SAD praktično zabranjuje turističke posete Kubi, hiljade Amerikanaca je godišnje ipak poseti. Kanadski, britanski, španski, nemački...turisti, broje se u stotinama hiljada.

Sve ih dočekuju izuzetno srdačni Kubanci, narod koji živi za muziku i sport, uživa koliko je god moguće u najboljim cigarama na svetu, zaraznim ritmovima i fantastičnoj klimi.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 09:31

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: