Barbados - Karibi

Barbados - Karibi

Barbados - Bridgetown - plaža - foto: PlanetaPutovanja - MladenB

Barbados - Karibi 2024

Mapa

Barbados je relativno mala atlantska ostrvska država u sastavu Malih Antila - dimenzije ostrva su svega 34 x 23 km.

Ime Barbados ili Barbudos u prevodu znači ‘’bradonja’’ i moguće je da je ostrvo nazvano ovako po belim zapenušanim talasima nalik sedoj bradi, koji ga zapljuskuju sa svih strana. 

Barbados je jedino karipsko ostrvo koje tokom kolonijalnog perioda nije menjalo britansku vlast i uticaj britanske kulture je zbog toga svakako najjači. Istorijski, vekovima je glavna grana industrije tj. poljoprivrede bila gajenje šećerne trske sve do osamdesetih godina dvadesetog veka kada apsolutni primat u ekonomiji preuzima turizam. Južna i zapadna obala ostrva, okrenuta ka Karipskom moru, čuvene su po predivnoj svetloplavoj boji mora i dugačkim belim peščanim plažama. Istočnu stranu zapljuskuju talasi Atlantskog okeana i ovaj deo ostrva je poznatiji po surf terenima.

Ukupna dužina plaža je preko 100 kilometara u koje su uklopljeni luksuzni rizorti, svetski poznati spa hoteli, restorani, golf tereni…

Ostrvo Barbados spada u onu grupu destinacija koje nazivamo rajskim, sve je podređeno odmoru, provodu i uživanju i naravno, to je ono po čemu je Barbados i svetski poznat. Sa druge strane, ova ostrvska država se po nekim parametrima nalazi rame uz rame uz svetski najrazvijenije zemlje – za obrazovanje Barbados troši 20% godišnjeg nacionalnog budžeta i nalazi se među prvih pet zemalja na planeti po stopi pismenosti.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:33

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: