Jamajka

Jamajka

Rockhouse - Negril - Jamaica - Photo: VisitJamajka

Jamajka Turistički vodič Jamajka - putovanja 2024

Mapa

Nakon što se pomene reč Jamajka, jedna od prvih asocijacija je sigurno fantastični rege ritam i Bob Marli koji je ovu ostrvsku državu okruženu Karipskim morem na najbolji način proslavio širom naše planete.

Najpoznatiji stranac koji je Jamajci napravio fantastičan marketing bio je Jan Fleming, otac Džems Bonda, smeštajući svog junaka u predivne ambijente ovog ostrva i izabravši upravo ovu zemlju da se nastani i provede u njoj dobar deo svog života.

Ono po čemu je Jamajka takođe poznata je – sport i to najviše po izuzetnim atletičarima, dominantnim i superiornim u svetskoj konkurenciji.

Tu je i specifičan, melodičan kreolski jezik (bez obzira na ovaj krajnje modifikovani jezik, Jamajka je na američkom kontinentu posle SAD i Kanade, treća zemlja po naseljenosti sa engleskim jezikom kao zvaničnim), zatim egzotika, Rastafarijanci, botaničke bašte, orhideje, rum, Montego Bej, golf tereni, preko 1000 km duga obala...

U prošlosti je bila centar karipske trgovine robovima, danas je

peti najveći izvoznik boksita na svetu, veliki proizvođač šećerne trske ali je svakako turizam ono što nas ovde najviše zanima.

Geografski položaj, fantastične prirodne lepote i klima Jamajke svrstavaju ostrvo u destinacije gde turistička sezona traje cele godine. Praktično, nije potrebno previše razmišljati o periodu posete...međutim obavezno treba voditi računa o jednoj drugoj dimenziji!

Jamajka je jedna od zemalja sa najizraženijom homofobijom, ima visoku stopu kriminala, česte nemire...zbog toga se pre polaska na put treba dobro informisati o trenutnoj situaciji i mogućim problemima ove prirode da bi se maksimalno izbegle sve eventualne neprijatne situacije koje mogu baciti senku na odmor iz snova. 

Ovo je savet a nikako upozorenje jer daleko od toga da je Jamajka jedina popularna planetarna destinacija sa takvim statusom. Sa druge strane, veliko iskustvo i profesionalan pristup turizmu kao jednoj od najrazvijenijih grana u državi uspešno amortizuju sve mogućnosti da unutrašnji problemi utiču na bezbednost turista ili na bilo koji drugi način dovedu u pitanje posetu ovoj destinaciji.

Uostalom, oko 1,3 miliona turista na Jamajci svake godine je ipak podatak koji se, bez obzira na sve, može pretočiti u kreolski izraz ''Ah sey one'', u slobodnom prevodu - Stvarno kul!

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 06:20

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: