Turska

Turska

Aja Sofija - Istanbul - Turska - foto: PlanetaPutovanja

Turska - putovanja 2024 - Turska 2024

Mapa

TURSKA LETO 2024

Turska... Šta znamo o ovoj velikoj Evroazijskoj državi koja izlazi na četiri mora?

Predivne destinacije za letnji odmor: Marmaris, Bodrum, Kušadasi, Fetije, Alanja, Antalija...iz godine u godinu sve poznatije i atraktivnije. Postoji i stara priča da je rimski car Marko Antonije izabrao baš tursku obalu kao najlepši svadbeni dar voljenoj Kleopatri.

Zatim Istanbul, grad na dva kontinenta – jedini na planeti, sa prebogatom istorijom i kulturom. Kad je reč o istoriji i kulturi, tu je čuvenaTroja, Pergamon, Milet, Demre (nekadašnja Mira – rodno mesto Svetog Nikole). Na teritoriji današnje Turske nalaze se i arheološki lokaliteti dva od sedam svetskih čuda antičkog sveta – Mausolova grobnica u Halikarnasu i Artemidin hram u Efesu. Pa čudesna Kapadokija, mesečev pejzaž u kombinaciji sa drevnim podzemnim gradovima, crkvama sa vizantijskim freskama... gde možete odsesti u hotelima-pećinama, gde ne smete propustiti fantastičan let balonom i probati vina sa tradicijom od 4.000 godina. Zatim još čudesnija i zagonetnija planina Ararat na čijem se vrhu zaustavio Noje nakon biblijskog Potopa, mnogobrojni spomenici moćne vizatijske i otomanske imperije, živopisnog Orijenta...i možemo ovako nastaviti sve dok nam ne postane jasno da čitav život treba da posvetimo putovanju da bi posetili skrivene i otkrivene tajne ove zaista velike zemlje. Ilustracije radi, samo iz Španije, koja je pritom daleko od prvog mesta, Tursku godišnje poseti preko 200.000 ljudi.

Sa druge strane, paralelno (i nikako odvojeno) sa kulturnom istorijom i tradicijom živi moderna, užurbana, razvijena Turska, koja ima osam milionskih gradova. Mešavina naroda, turista i poslovnih ljudi iz svih krajeva sveta. Mesto gde se zbog posla sve više dolazi a sve manje odlazi. Savremeni tržni centri i butici na korak od malih tradicionalnih zanatskih radnji gde se kupovina bez cenkanja smatra uvredom za trgovca. Moderne diskoteke i klubovi na korak od orijentalnih čajdžinica punih zvukova i mirisnog dima koji se puši iz nargila.

Bez previše napora možemo zaključiti da je ova velika Evroazijska država koja je bila dom mnogih naučnika, svetaca, kraljeva, ratnika, heroja...mesto gde se pisala istorija i mešala sa mitovima i legendama, zapravo i zemlja – putnika.   

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:01

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: