Holandija

Holandija

Holandija - Keukenhof

Holandija Putovanja 2024 2024

Mapa

Holandija je zemlja jednoličnih, ravnih pejzaža prošaranih sistemom kanala čija je dužina preko 3000 km. Četvrtina teritorije se nalazi ispod nivoa mora, petina je prekrivena vodom a preko polovine je na granici nadmorske visine. Najveća i najstrašnija istorijska opasnost za ovu zemlju bile su naravno poplave. Poslednja velika desila se sredinom XX veka i tada je vlada preduzela izgradnju zaštitnog sistema Delta koji danas predstavlja jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji čovečanstva i smatra se svetskim čudom modernog sveta. Projekat je okončan krajem XX veka, procenjuje se da će smanjiti mogućnost  poplave u Južnoj Holandiji i Zelandu na samo jednu u narednih 10.000 godina a za ostatak zemlje u narednih 4.000 godina.

U međuvremenu, Holandija nastavlja da povećava svoju površinu stvaranjem “poldera” – isušenih delova Severnog mora. Tako je npr. nastala čitava holandska provincija Flevoland.

Holandija je po mišljenju istoričara ekonomije, prva kapitalistička zemlja u svetu, razvila je najmoćniji trgovački grad moderne Evrope – Amsterdam i prvu robnu berzu u istoriji, što je postavilo temelje i današnjeg svetskog ekonomskog poretka.

Vredi pomenuti da je “čak i stari Njujork jednom bio Novi Amsterdam”.

Sa druge strane, današnja Holandija je spoj tradicionalnih, kulturnih i istorijskih vrednosti kao što su čuvene vetrenjače, lale, drvene klompe, popularni plavo-beli porcelan iz Delfta, remek dela svetskog slikarstva... i savremena, liberalna, moderna kosmopolitska sredina čiji je centar naravno opet - grad Amsterdam. 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 05:48

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: