Makedonija

Makedonija

Makedonija - Ohrid - foto: PlanetaPutovanja - Darko Mrdalj

Makedonija 2024

Mapa

Makedonija. Surov teren smešten po visokim planinskim vencima koji okružuju veliku centralnu dolinu reke Vardar. Na samim granicama sa Albanijom i Grčkom tri prirodna vodena bisera – Ohridsko, Prespansko i Dojransko jezero. Takođe, tri nacionalna parka – Mavrovo, Galičica i Pelister, jedinstvene lepote pred kojima zastaje dah.

Sa druge strane, bogatstvo kulture koju je za sobom ostavila duga istorija. Arheološki lokaliteti, srednjovekovne crkve i manastiri, ostaci velike otomanske imperije...Mesta koja pričaju najčudnije priče pomešane sa drevnim legendama. 

Makedonija se kroz čitavu svoju istoriju nalazi na veoma važnom putnom pravcu. Značaj takvog položaja danas se projektuje na razvijanje tranzitnog turizma koji ipak sve više uzmiče pred jezerskim turističkim centrima među kojima se izdvaja Ohrid, zatim zimskim planinskim centrima kakvi su recimo oni na Šar-planini, Bistri i Pelisteru, jedinstvenim prirodnim atrakcijama ili mnogobrojnim lekovitim banjama sa dugom tradicijom još iz antičkog perioda.

Da ne bi bila pogrešno shvaćena kao zemlja istorije ili daleke prošlosti, zatvorena u sopstvene granice, pobrinule su se ličnosti savremene Makedonije poput Vlatka Stefanovskog, Toše Proeskog ili Milča Mančevskog...

Miris pečenih paprika, duvana i mastike, složeni ritmovi drevnog Balkana, šarenilo živopisnih nošnji...Nesvakidašnje, iznenađujuće, neodoljivo, vrlo često neopisivo... Makedonija je jedna od onih destinacija u koju se možete ni krivi ni dužni zaljubiti na prvi pogled. Posle toga, sve ostalo je nebitno.

 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:38

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: