Mađarska

Mađarska

Mađarska - foto: Planeta Putovanja

Mađarska Turistički vodič 2024

Mapa

Mađarska je sa više od hiljadu godina trajanja jedna od najstarijih evropskih zemalja. Mađarski jezik je najrasprostranjeniji jezik u Evropi koji nije Indo-Evropskog porekla, pripada grupi Ugro-Finskih jezika a najsličniji su mu Finski i Estonski.

Geografski, Mađarska pripada Karpatsko - Panonskom basenu centralne Evrope, koji karakterišu uglavnom velike ravne oblasti veoma plodne zemlje. Nema dramatičnih  pejzaža od kojih zastaje dah, pre se može reći da se pogled gubi negde u dalekim horizontima. Ono što ipak može da izmami uzdah nije priroda ali se takođe može videti. To je duga i bogata istorija i kultura, vidljiva uglavnom na arhitekturi u većim urbanim sredinama, pre svega u gradovima kao što je Budimpešta, Pečuj, Segedin, Debrecin... 

Teritoriju današnje Mađarske, plemena iz Uralskih oblasti – Mađari, naselili su i tu osnovali svoju državu krajem IX veka. Tokom srednjeg veka, Ugarska je postepeno, konstantnim osvajanjima, postala jedna od najmoćnijih evropskih monarhija. U drugoj polovini XIX veka formirano je moćno Austro - Ugarsko carstvo, u to doba najveće u Evropi posle Rusije. Uticaji koje je Ugarska tokom istorije imala na političku i kulturnu klimu Evrope bili su zaista veliki. Za preko 1000 godina postojanja, smatrana je jednim od značajnih kulturnih centara zapadne civilizacije. Najznačajniji doprinos evropskoj i svetskoj kulturi, Mađarska je verovatno dala na polju muzike – najveća imena su svakako Franc (Ferenc) List i Bela Bartok.

Međutim, nisu samo kulturne atrakcije razlog zbog kojeg Mađarsku godišnje poseti skoro 9 miliona turista svrstavajući je među trideset najposećenijih destinacija na planeti. Ova zemlja je izuzetno bogata prirodnim fenomenom geotermalnih voda, tako da tradicija osnivanja banja, kupališta i lečilišta datira još od vremena Rimskog carstva. Mineralni, topli i lekoviti izvori kojih ima preko 1.500, prisutni su na oko 80%  teritorije Mađarske. Još jedna atrakcija je banja i jezero Heviz, najveće prirodno termalno jezero na planeti. Neke od najpoznatijih, najatraktivnijih i najposećenijih banja su Rudaš i Gelert (u samoj Budimpešti), Đula, Harkanj...

Sledeća vrlo posećena destinacija je jezero Balaton ili Blatno jezero, najveće u centralnoj Evropi.

Jedna od zanimljivosti koje se vezuju za Mađarsku, kad poželite da o ovoj zemlji saznate još više, su doprinosi na polju nauke i tehnologije – 13 mađarskih imena su nosioci Nobelove nagrade. Poznati su i po pronalascima za koje mnogi i ne znaju da dolaze upravo iz Mađarske: prva letilica od aluminijuma, vitamin C, prvi vitamin dobijen vešačkim putem, plazma TV, nuklearni reaktor, montažna traka za industrijsku masovnu proizvodnju, hemijska olovka, čuvena Rubikova kocka – najpopularnija igračka za odrasle ikada...i to je naravno, samo mali deo sa spiska.

Mađarsku itekako treba videti, osetiti njenu nesvakidašnju prirodu, obići značajne gradove sa brojnim kulturnim atrakcijama, poslušati temperamentne i zarazne taktove čardaša, naučiti poneku reč na jeziku koji će jedino u toj zemlji biti potreban...i nikako ne zaboraviti da Mađari umeju da uživaju u kvalitetnoj hrani i piću što znači da se tek to svakako ne sme propustiti.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:30

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: