Austrija

Austrija

Mozart - Beč - Austrija - foto: PlanetaPutovanja

Austrija 2024

Mapa

Odakle započeti priču o Austriji? Vekovima je bila poznata kao „Istočna zemlja“ ili „Istočno carstvo“ i bila jedna od najvećih i najmoćnijih sila u istoriji Evrope. Čuvena austrijska dinastija Habzburga je vladala celom centralnom i južnom Evropom od ranog XV veka i vukla političke i diplomatske poteze od kojih je zavisila slika čitavog poznatog sveta. 

Zvanična himna Austrije nosi naslov „Zemlja planina, zemlja kraj reke“ što najbolje opisuje njen geografski položaj i izgled. Danas ova Alpsko-podunavska zemlja spada u red najbogatijih zemalja Evrope i sveta, sa visoko razvijenom ekonomijom, industrijom i životnim standardom. 

Austrija je ipak, najveći doprinos dala kulturi naše planete i to kroz različite oblike umetnosti, ali posebno i izuzetno u muzici. Ilustarcije radi, vratimo se na početak i austrijsku himnu – dovoljno je reći da je ovu melodiju komponovao Mocart i da je njome zamenjena stara koju je komponovao Hajdn! Luksuz kakav sebi može dozvoliti samo Austrija upravo zahvaljujući činjenici da je bila najveća evropska pozornica klasične muzike.

Slavne ličnosti, Paracelzus, Mocart, Štraus, Maler, Klimt, Kokoška, Hundertvaser, Vitgentštajn, Poper, Frojd, Adler, Kafka, Rilke, Švarceneger...deo su dugačkog spiska čuvenih Austrijanaca.

Skoro svaka od slavnih ličnosti Austrije makar je jednim delom života bila vezana za grad Beč. Takođe, kao glavni grad i administrativni centar, on je kroz čitavu istoriju Austrije bio i centar kulture čitave Evrope, tako da su mnogi umetnici ili naučnici iz Evrope i sveta svoje obrazovanje ili stvaralaštvo proveli upravo u ovom gradu. Istorijsko jezgro Beča, jedinstveno u Evropi,  UNESCO je zaštitio kao svetsku kulturnu baštinu. Pod zaštitom UNESCO je i čitav stari grad Salcburg, rodno mesto velikog Mocarta. Tu su i gradovi poznati po svojim univerzitetima, kao što je na primer Grac, gde je studirao jedan od najvećih svetskih genija - Nikola Tesla.

Širom prostranog alpskog regiona nalazi se bezbroj živopisnih i prelepih mesta sa očuvanom tradicionalnom planinskom arhitekturom i atmosferom, danas uglavnom veoma poznatih po zimskom turizmu koji je jedna od najrazvijenijih i najvažnijih grana austrijske privrede. Među gradovima, turističkim i zimskim centrima, svakako se izdvaja Insbruk koji je dva puta – 1964 i 1976. godine bio domaćin zimskih olimpijskih igara.

Osim što predstavlja pravi raj za zimske sportove, Austrija je u periodu „zelene sezone“ i raj za ljubitelje prirode i predela od čije lepote zastaje dah. U kombinaciji sa izuzetnom hranom i tradicionalnim gostoprimstvom alpskih gorštaka, ovo je zemlja kojoj u turističkom smislu i nije potrebna posebna reklama. Uživanje je zaista najbolja preporuka.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:09

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: