Evropa

Evropa

karta-evrope

Evropa Mapa Evrope 2024

Mapa

Mapa Evrope Europa je bila kćer tirskog kralja Agenora, devojka izuzetne lepote koja je očarala i samog Zevsa. Pretvoren u bika, Zevs je oteo prelepu Europu i odveo je na ostrvo Krit gde mu je rodila tri sina... Mit o pramajci Krićana doneo je ime čitavom kontinentu.

Reč Evropa potiče iz semitskog Erib ili Ereb, što znači mesto gde sunce zalazi tj. zapad. Drugo poreklo reči je grčko i predstavlja pridev sa značenjem - mnogolik.

Karta Evrope

Evropa je posle Australije, po veličini drugi najmanji kontinent na planeti. Nalazi se između Severnog ledenog i Atlantskog okeana, Sredozemnog, Crnog i Kaspijskog mora i planinskog venca Ural i reke Ural.

Temelje evropske civilizacije postavila je antička Grčka. Antički Rim je bio najmoćnija sila koja je ikada postojala, preko njega je u Evropu prodrlo i hrišćanstvo koje je danas glavna religija evropskog stanovništva.

Istorija Evrope obeležila je kretanje i razvoj modernog čovečanstva u svim pravcima. Kultura, nauka, umetnost, velika otkrića, vanevropska naseljavanja i kolonizacija... vekovima su Evropi davali dominantnu ulogu u odnosu na veliki deo naše planete.

U turističkom smislu, Evropa je vodeći kontinent po broju poseta i putovanja, po kretanju turista i po broju najposećenijih država i destinacija na planeti. Najatraktivniji evropski region svakako je Mediteran zbog blage klime, prelepih mora ali i veoma bogatog kulturnog nasleđa. U Evropi se nalazi i većina najposećenijih gradova, svetski poznatih centara...

Od glečera i fjordova, planinskih vrhova, do obala okeana i Sredozemlja, od praistorije i antike do najmodernijih savremenih trendova – “Stari kontinent”, Evropa je bio i ostao čitava planeta u malom.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: