Sejšeli

Sejšeli

Sejšeli foto: PlanetaPutovanja-MladenB

Sejšeli 2024

Mapa

Sejšeli su ostrvska država, arhipelag koji se sastoji od preko stotinu malih ostrva i koralnih grebena u Indijskom okeanu. Geografski podatak govori o 115 ostrva dok Ustav Republike Sejšeli zvanično pominje ukupno 155. Ova mala afrička zemlja svoje ime duguje Žanu Morou de Sejšelu koji je polovinom XVIII veka bio ministar finansija francuskog kralja Luja XV.

Pisana istorija Sejšela počinje tek u XVI veku sa iskrcavanjem prvih Evropljana, među kojima je bio i Portugalac Vasko da Gama, na potpuno nenaseljenu ali pitomu grupu ostrva.

Da su Sejšeli bili i pre toga poznati arapskim moreplovcima govori podatak o njihovoj trgovini morskim kokosom - plodovima endemične vrste palme koja ne raste nigde na svetu osim na dva ostrva ovog arhipelaga. Sve do kraja XVII veka čitav arhipelag služio je uz veliku bazu na ostrvu Madagaskar kao jedno od povremenih uporišta za karipske pirate koji su presretali brodove na izlasku iz Crvenog mora i Persijskog zaliva u Indijski okean.

 

Polovinom XVIII veka ostrva kolonizuju Francuzi i Englezi a nezavisnost od Britanije Sejšeli su konačno stekli krajem sedamdesetih godina XX veka.

Ribolov, proizvodnja kokosa, vanile i cimeta su bili glavni oslonac ekonomije sve do ranih sedamdesetih godina kada je otvoren međunarodni aerodrom tako da uz nezavisnost, za Sejšele počinje nov i nagli perod razvoja kao jedne od najpopularnijih tropskih turističkih destinacija.

Turizam zapošljava oko trećinu lokalnog stanovništva, preko 80% turista dolazi iz najrazvijenijih zemalja Evrope a zahvaljujući konstantnoj, skoro idealnoj klimi i zadivljujućim egzotičnim prizorima, sezona praktično nikada ne prestaje. Sejšeli su vodeća destinacija na planeti po takozvanom održivom turizmu – preko polovine teritorije su zaštićene zone sa netaknutom prirodom, velikim brojem endemičnih biljnih vrsta kao i jako bogatom faunom. Zbog toga se turizam bazira na posetama finansijski jakih turista a ne na masovnosti.

© PlanetaPutovanja 

Poslednja promena: Today, 05:24

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: