Barselona

Barselona

Barselona - Spanija - foto: PlanetaPutovanja

Barselona 2024

Mapa

Barselona (Barcelona) “Dama Mediterana”, se nalazi na severoistoku Španije, na samoj obali Sredozemnog mora, u koje se severno od grada uliva reka Besos i reka Ljobregat na jugu.

Udaljena je 120 km od granice sa Francuskom i oko 500 km od Madrida.

Grad ima oko 1.600.000 stanovnika u užoj i oko 3.2 miliona u široj gradskoj zoni.

Barselona je glavni grad autonomne regije Katalonije, spada u red ekonomski najrazvijenijih gradova u Evropi i jedna je od najvažnijih luka na Mediteranu (deveta luka po veličini u Evropi sa istorijom dugom preko 2000 godina).

Klima je mediteranska sa izuzetno toplim letima i blagim zimama bez snega, sa mikroklimatskim karakteristikama uslovljenim veličinom urbanog jezgra.

U turističkom pogledu, Barselona predstavlja veoma posećenu destinaciju zbog svog geografskog položaja, atmosfere evropske metropole, raznovrsnih atrakcija i izuzetno bogatog kulturno - istorijskog a posebno arhitektonskog nasleđa (od Rimskog perioda do moderne epohe).

Srednjovekovni period ostavio je nekoliko važnih dela romanike a posebno gotskog stila – katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar i crkva Santa Marija del Pi po kojima je i jedan deo grada dobio ime Gotički kvart.

Arhitektura Barselone ipak je najčuvenija u epohi modernizma. Jedinstveni stil takozvane katalonske secesije ogleda se u građevinama koje su za sobom ostavili njeni najveći predstavnici – Antoni Gaudi i Ljuis Domenek i Montaner.

Katalonsko slikarstvo je u imenima čuvenih slikara Huana Miroa, Pabla Pikasa i Salvadora Dalija dalo neprocenjiv doprinos svetskoj umetnosti.

Antoni Gaudi – najveće ime španske arhitekture, čuven je po nekim od najpoznatijih svetskih građevina – katedrala Sagrada Familja (najposećeniji objekat u celoj Španiji), kuća Mila (La Pedrera), kuća Batljo, park Guelj...Turisti koji posete Barselonu ne propuštaju da vide dela ovog velikog umetnika.

Bolnica Sant Pau i Palata katalonske muzike dela su koja pripadaju modernizmu Ljuisa Domeneka.

Čuveni nemački arhitekta i dizajner Ludvig Mis van der Roe konstruisao je nemački paviljon za potrebe Svetske izložbe 1929. godine. Treba pomenuti i Fondaciju Huana Miroa, paviljon Republike i Muzej savremene umetnosti (MACBA), delo američkog arhitekte Ričarda Mejera.

Međunarodni aerodrom je udaljen 17 km od centra Barselone i nalazi se u gradiću El Prat de Ljobregat. Drugi je po veličini u Španiji i najveći na celom Mediteranu.

Low-cost kompanije sleću na dva manja aerodroma Đirona-Kosta Brava (oko 90 km severno od Barselone) i Reus (udaljen 77 km južno).

Brza železnička linija između Barselone i Madrida otvorena je u februaru 2008. godine. Putovanje između ova dva grada traje oko dva ipo sata.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:58

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: