SAD

SAD

Brodvej - Njujork - SAD - Foto: PlanetaPutovanja-Ljuba Jelenić

SAD Putovanja 2024 Amerika 2024

Mapa

Sjedinjene Američke Države, skraćeno SAD, USA, US ili popularno i u svetu prihvaćeno - Amerika... verovatno je jedna od retkih zemalja koja se od svog osnivanja toliko puta i tako često pominje u različitim kontekstima. Gotovo je nemoguće da bilo gde u svetu prođe jedan dan a da se na neki način, zvanično ili nezvanično ne spomene Amerika. O činjenici da se na čitavoj površini ove naše planete, skoro u svakom njenom naseljenom delu, uvek nalazi nešto što makar i asocira na Ameriku, ne treba ni govoriti. To je svima odavno jasno.

Amerika je sveprisutni ideal načina života ali i razvijenosti u materijalnom, poslovnom ili naučnom smislu, centar savremene kulture, zabave...i to kroz čitav XX, pa i na početku XXI veka.      Pisana istorija Amerike počinje tek na kraju XV veka a prvi Amerikanac bio je zapravo Španac. Na teritoriji SAD izveden je i prvi uspešni kolonijalni rat za nezavisnost. Tokom nešto više od sto godina nakon toga, Amerika postaje jedna od glavnih svetskih sila a ostaje i usamljena supersila nakon raspada SSSR - vodeća vojna, ekonomska, politička i kulturna sila na planeti. 

Druga strana medalje koja uvek postoji odnosi se na visoku stopu kriminala, negativan stav prema SAD u pojedinim (nikako zanemarljivim) delovima sveta, militantnu spoljnu politiku, sve očigledniju ekonomsku krizu...

Zanimljivo je da je Amerika jedna od tri države na planeti koje nisu zvanično usvojile metrički sistem. Druge dve su Burma i Liberija.

Mnogo je oblasti u kojima SAD zauzima ubedljivo prvu poziciju. Kada je reč o turizmu, takođe je tako, bez obzira da li se radi o dolascima u Ameriku ili putovanja Amerikanaca van zemlje. Ono što turiste privlači da dođu u SAD je svakako reputacija najrazvijenije zemlje, pritom ogromnog prostranstva bogatog najrazličitijim lepotama. U SAD se nalazi 58 nacionalnih parkova, veliki broj divljih i zaštićenih oblasti, ogromnih reka i jezera, dugih obala koje zapljuskuju okeani ili predivno Karipsko more...

Urbane sredine su takođe svetski poznate atrakcije. Gradovi – megapolisi, kao što su Njujork, LA, Las Vegas ili Čikago sa svojim vizuelnim identitetom, kulturnim i istorijskim znamenitostima ili vrhunskim zabavnim sadržajima su svakako mesta koja se moraju posetiti.

Jedina opasnost je da posećujući SAD zaboravite na sve ostale destinacije.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:34

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: