Klagenfurt - Celovec

Klagenfurt - Celovec

Klagenfurt - panorama trg - Austrija - Photo: PlanetaPutovanja

Klagenfurt - Celovec Austrija 2024

Mapa

Klagenfurt se nalazi u južnom delu Austrije u pokrajini Koruška, udaljen od slovenačke granice oko 25 km. Grad je smešten u koruškoj kotlini na nadmorskoj visini od 446 metara, okružen planinskim vencima Alpa i na obali Vrpskog jezera (Wörthersee). Ovo veliko jezero se od Klagenfurta prostire prema zapadu u dužini od  20 km, dok mu je prosečna širina od 1 do 2 km. Zahvaljujući čistoj vodi koja tokom letnjih meseci dostiže temperaturu do 25C, Klagenfurt je, zajedno sa čitavom obalom Vrpskog jezera, veoma posećena turistička destinacija i u prošlosti je nosio epitet austrijskog Monte Karla. Jezero poseduje i najveću plažu u Evropi koja nije na morskoj obali.

Sam grad je pun istorijskih i kulturnih atrakcija od kojih su najposećeniji stari grad i stari trg, nekadašnja gradska kuća, katedrala, Landhaus...sa arhitekturom različitih istorijskih epoha i stilova. Na samoj obali jezera nalazi se Minimundus, park minijatura sa preko 150 modela najčuvenijih svetskih građevina u razmeri 1:25.

Neposredno nakon I svetskog rata Klagenfurt je bio deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sve do plebiscita 1920.godine kojim je većina stanovništva odlučila da grad pripadne Austriji.

Danas je ovaj grad, poznat i pod slovenskim imenom Celovec, administrativni, univerzitetski i kulturni centar celog regiona, sa izuzetnom geografskom pozicijom, manje od jednog sata vožnje udaljen od Italije i Slovenije ali i u relativnoj blizini značajnih evropskih destinacija kao što su Beč, Salcburg, Budimpešta, Bratislava... što ga naravno čini još privlačnijim.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 14:43

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: