Prag

Orloj - Astronomski sat

Astronomski - sat - Prag - Ceska - foto: PlanetaPutovanja

Orloj - Astronomski sat 2024

Mapa

Astronomski sat ili Orloj je srednjovekovni astronomski časovnik smešten u kuli na južnom zidu stare gradske većnice na Starogradskom trgu u samom centru Starog Praga. Najstariji delovi ovog sofisticiranog mehanizma, konstruisani su još 1410. godine, krajem XV veka dodat je kalendar a fasada je ukrašena gotskim skulpturama. U XVIII veku sat je dobio pokretne figure a u XIX figure apostola i konačan izgled. Krajem II svetskog rata delimično je oštećen u požaru ali su drvene skulpture i fasada obnovljeni već 1948. godine.

Orloj se sastoji od tri glavna dela – mehaničkog časovnika koji svakog sata pokreće figure apostola zajedno sa ostalim pokretnim figurama, astronomskog brojčanika koji prikazuje položaj Sunca i Meseca, zodijak i lokalno praško vreme tj. Centralnoevropsku vremensku zonu (CET) i kalendara sa medaljonima koji predstavljaju mesece u godini.

Orloj, zahvaljujući svom jedinstvenom mehanizmu i arhitektonskim linijama, predstavlja izuzetno atraktivnu i posećenu lokaciju u Starom Gradu kao i čitavom Pragu.

9. oktobra 2010. godine svečano je proslavljeno šest vekova od njegove konstrukcije.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 01:37

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: