Mumbaj

Mumbaj

Mumbai - India - Foto - PlanetaPutovanja - Mladen

Mumbaj 2024

Mapa

Mumbaj je glavni grad indijske države Maharaštra, najmnogoljudniji je grad u Indiji i čitavoj južnoj Aziji a po broju stanovnika zauzima osmo mesto na planeti. Nalazi se na zapadnoj obali teritorije i najveća je luka u zemlji i Arapskom moru na koje izlazi.

Sam grad je izgrađen na ostrvu istog imena, zapravo nekadašnjih sedam ostrva koja su krajem XVIII i u prvoj polovini XIX veka po projektu Hornbija Velarda povezana u jedno.

Svoje staro ime Bombaj duguje istorijskim okolnostima, naime, tokom XVI i XVII veka grad je bio pod vlašću Portugalije na čijem jeziku izraz Bom Baim ili Bom Bahia znači „dobar zaliv“. Bombaj je samo engleska verzija iste reči uvedena u drugoj polovini XVII veka kad Britanija preuzima kontrolu nad ostrvom. Ime Mumbaj je izvedeno iz imena Hindu boginje Mumbadevi, zaštitnice grada a zvanično je zamenilo Bombaj 1995. godine.

Osim što je vodeći grad u zemlji po ekonomskim i finansijskim pokazateljima i najveći industrijski i trgovački centar sa najstarijom robnom berzom u Aziji i najrazvijenijim sektorom usluga, Mumbaj je i jedna od najomiljenijih turističkih destinacija.

Posetiocima pruža iskustvo prave svetske metropole, multinacionalne i multikulturalne sa jakim osloncem u tradicionalnom vekovnom nasleđu. Arhitektura grada je hronološki odraz smenjivanja vodećih kolonijalnih sila i jakog osećanja kontinuiteta i nezavisnosti kulturnih obrazaca drevne Indije. Zahvaljujući prodoru Islama grad obiluje Indo-saracenskim stilovima, od vremena britanske vlasti na građevinama se vide uticaji obnovljene gotike, zatim art-dekoa (posle Majamija, Mumbaj je drugi grad na svetu po broju zgrada ovog stila) i od savremenog perioda mnogobrojnih pravaca modernizma sa neboderima koji formiraju urbani pejzaž novih delova grada.

Sve to na samo korak od veoma popularnih i posećenih dugih peščanih plaža, takođe mesta brojnih festivala, performansa i tradicionalnih okupljanja.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 10:15

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: