Rim

Koloseum, Rim

Italija - Rim - Koloseum - foto: Đ - Arsenijević - PlanetaPutovanja_com

Koloseum, Rim Rim - Razgledanje 2024

Mapa

Flavijev amfiteatar, poznatiji kao Koloseum, jedna je od najpoznatih građevina iz doba carskog Rima. Ime duguje ogromnoj, kolosalnoj figuri Nerona koja se nalazila u blizini. U njemu su se odvijale svirepe gladijatorske igre, borbe sa divljim životinjama i užasna kažnjavanja prvih hrišćana.

Amfiteatar je izgrađen 80. godine, u obliku elipse, sa četiri sprata odvojena stubovima različitih stilskih redova. Građevina dužine 188, a širine 156 metara, imala je mesta za čak 50.000 gledalaca. Poslednji sprat se nalazio na skoro 50 metara visine.

Od trenutka kada je sagrađen, pa sve do danas, Koloseum je bio i ostao najveće pozorište na planeti. Ceremonija svečanog otvaranja trajala je preko tri meseca. Odmah nakon toga pojavilo se i proročanstvo da će Rim trajati dok stoji Koloseum. Svaki kamen je ostao na mestu i nakon propasti slavnog rimskog carstva, sve do zemljotresa 847. godine kada je srušen deo južnog zida i 1000. godine kada je ovo kamenje počelo da se koristi za izgradnju drugih objekata u gradu. Dobar deo materijala je već bio nepovratno uništen do trenutka kada je ova praksa zakonom zabranjena.

Može se reći da je Koloseum danas jedna od najvećih ali svakako najpoznatija ruševina na svetu. Godišnje ga poseti oko četiri miliona turista.

Za posete je otvoren svakog dana od 9 ujutru do 1 sat pre zalaska sunca. Ulaz se naplaćuje 10 EUR i uključuje i ulaz na Palatinu.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 06:12

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: