Valeta

Valeta

Valeta - Malta - foto: PlanetaPutovanja

Valeta - Leto 2024 - Malta 2024

Mapa

Valeta je glavni grad Republike Malte, smešten u centralnom delu istočne obale glavnog malteškog ostrva. Grad je sagrađen na malom poluostrvu koje sa obalom formira dva prirodna zaliva od kojih je veći ujedno i glavna luka čitave Malte.

Osnivač grada i čovek po kojem je on dobio ime, bio je Žan de la Valete, Veliki Majstor reda i komandujući vitez u odbrani Malte prilikom velike turske opsade 1565. godine.

Staro gradsko jezgro, istorijski i administrativni centar, sa očuvanom arhitekturom počev od XVI veka, sastoji se od odmbrambenih utvrđenja velike luke, mnogobrojnih palata i crkava. Vekovima su posetioci Valete svedočili o velelepnosti i plemenitosti njenih građevina upoređujući je sa Kadizom, Venecijom i najlepšim evropskim prestonicama.

Stilovi građevina se ređaju od renesanse, baroka, rokokoa, neoklasicizma...do jakih uticaja Velike Britanije pod čijom je vlašću celo ostrvo bilo od 1814 do 1964. godine. Čitav grad koji egzistira unutar utvrđenih zidina nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine od 1980. godine.

Međunarodni aerodrom, glavni i jedini na ostrvu, udaljen je od grada 8 kilometara.

Grad Valeta pokriva površinu manju od jednog kvadratnog kilometra što je za grad, posebno za glavni grad prilično malo ali sa druge strane, za jedan pravi muzej na otvorenom to je zavidna površina.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 20:57

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: