Šangaj

Šangaj

Šangaj - panorama grada - Foto: Planeta Putovanja Mladen

Šangaj 2024

Mapa

Najveći grad Kine, ujedno i najmnogoljudniji grad na čitavoj planeti. Ekonomski i kulturni centar istočne Azije, Šangaj je poznat i pod nadimcima “Biser Orijenta” ili “Pariz Istoka”. Nalazi se na istočnoj obali teritorije Kine prema Pacifiku oko delte reke Jangce.

Ime ovog grada se može prevesti kao “grad na vodi” i to najbolje opisuje položaj i sam izgled Šangaja. Teritorija grada je geografski raspoređena na širokom i relativno kratkom poluostrvu koje je ispresecano rukavcima velike reke, brojnim kanalima, malim jezerima, dok se u priobalnom pojasu, već u vodama Pacifika nalazi veliki broj manjih ili većih ostrva.

Šangajska luka je najprometnija svetska luka za pretovar i transport kontejnera.

Arhitektura Šangaja predstavlja pravi istorijski presek kroz vodeće graditeljske stilove XX veka. Najraniji primeri secesionističkih građevina sa početka XX veka rezultat su mnogobrojnih stranih koncesija dok su najmodernija i često veoma ekscentrična arhitektonska ostvarenja odraz vrtoglavog razvoja grada u poslednjih nekoliko decenija. Sa druge strane, staro gradsko jezgro sačuvalo je tradicionalne stilove i klasična kineska urbanistička rešenja prostora, kakva se takođe mogu videti i u prigradskim naseljima na samim obodima Šangaja.

Veoma važnu oazu u urbanoj arhitektonskoj džungli, predstavlja sistem zelenih površina i javnih parkova kojih u Šangaju ima ukupno 157.

Šangaj predstavlja sve popularniju turističku destinaciju za domaće i strane posetioce a sve turističke atrakcije su zvanično od strane Nacionalne turističke administracije kategorizovane u pet nivoa – od najnižeg A1 do najvišeg A5.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 04:51

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: