Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong - Kina - Foto: Planeta Putovanja Mladen

Hong Kong 2024

Mapa

Da li je Hong Kong grad, država, ostrvo ili nešto četvrto? Zanimljivo je da sve to istovremeno i jeste i nije.

Hong Kong je grad koji nije samo grad jer funkcioniše kao prava država. Država, koja takođe to zvanično nije, jer je od 1997. godine, nakon završetka devedesetdevetogodišnjeg perioda britanske kolonijalne vlasti pripao ponovo Kini - ali sa toliko širokom autonomijom da Peking upravlja samo diplomatijom i odbranom.

Možda je najmanja greška reći da je to ostrvo, jer se glavno ostrvo sa kog je grad počeo da se razvija, zaista zove Hong Kong, međutim, teritorija se prostire i na ostrvo Lantau i još preko 200 manjih ostrva, poluostrvo Kaulun i Nove teritorije na južnoj obali Kine. Ipak, ukupna površina Hong Konga je jedva malo veća od hiljadu kvadratnih kilometara...

Bez obzira na sve, neke stvari vezane za Hong Kong su izvan svake sumnje vrlo precizne i poznate.

Jedan je od ‘’Četiri azijska tigra’’, jedan od najmoćnijih finansijskih centara naše planete, najveći je re-eksport centar na svetu i kapija kroz koju u Kinu ulaze investicije. Devedeset procenata ekonomije bazira se na uslugama a karakterišu je niski porezi, slobodno tržište i skoro potpuno odsustvo bilo kakve državne intervencije, zbog čega je proglašen najvećim svetskim eksperimentom liberalnog kapitalizma.

Hong Kong je takođe i peti najskuplji grad sveta, ima ubedljivo najrazvijeniji javni transport a hongkonška je berza po jačini sedma na planeti.

Ovaj grad-država u kojem se susreću kulture i tradicije Istoka i Zapada, spada među najgušće naseljene oblasti na Zemlji. Zahvaljujući nedostatku prostora za širenje, gradska arhitektura se razvija koristeći stilski najmodernija i tehnički najnaprednija rešenja, često na granici fantastičnog. Hong Kong je danas ‘’najvertikalniji’’ grad na svetu sa 7.650 oblakodera.

Kao što to uglavnom biva, kad na prvi pogled sve izgleda idealno, uvek fali nešto krajnje jednostavno – honkonžanima nedostaje nebo (koje se često ne vidi od visokih zgrada), čist vazduh (iako Hong Kong nije glavni zagađivač), nepregledne zelene ravnice... ali i za sve to su pronašli jednostavno rešenje – kad god mogu oni negde otputuju.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 12:21

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: