Budimpešta

Budimpešta

Budimpešta - foto: Planeta-Putovanja

Budimpešta Aranzmani - 2024

Mapa

Budimpešta, jedan od najlepših gradova Evrope, najveći grad i prestonica Mađarske, jedna od četiri evropske prestonice na Dunavu. Naselje na mestu današnje Budimpešte postoji još od antičkih vremena i bilo je poznato kao Akvinkum (Aquincum), jedan od glavnih gradova Rimske provincije Panonija.

Budimpešta se zapravo sastoji iz dve velike celine - Budima na zapadnoj tj. desnoj obali i Pešte na istočnoj tj. levoj obali reke Dunav. Tokom duge istorije Mađarske, funkcionisali su kao posebni gradovi, svaki sa svojom različitom ulogom, pri čemu se moramo složiti da je veću i značajniju ulogu, prvenstveno zbog toga što je stariji, imao Budim.

 Dva grada postaju jedan 1873. godine a četvrt veka ranije prvi put su spojeni stalnim mostom preko Dunava. Tačnije - tri grada postaju jedan, jer su se na desnoj obali nalazila dva odvojena naselja - Budim i Obuda na severu (Stari, antički Budim ili Akvinkum). Na Dunavu se kod Budimpešte nalazi čak sedam rečnih ostrva, ada, od kojih su najpoznatija Margaret i Čepel.

Osamdesetih godina XX veka grad je imao najveći broj stanovnika, nešto preko dva miliona. Od tada deli sudbinu stanovništva u opadanju koja se oseća u čitavoj zemlji. Danas broji oko 1,7 miliona.

Budimpešta je izuzetno popularna gradska turistička destinacija na mapi Evrope. Blizu 2,5 miliona turista godišnje poseti prelepu prestonicu Mađarske. Još dvadesetih godina XX veka Budimpešta je počela da realizuje ekonomski potencijal velikog broja termalnih izvora u samom gradu i bližoj okolini. Već tridesetih bila je poznata u Evropi kao „Grad banja“ sa tradicijom iz Rimskog i Turskog ali i modernog perioda.

Današnje turiste privlači posebna atmosfera i kulturno istorijske znamenitosti kojih u Budimpešti ima na svakom koraku. Obavezno je ovde pomenuti neo-gotički Parlament Mađarske koji se uzdiže na samoj obali Dunava, zatim baziliku Svetog Stefana, gde se nalazi izložena relikvija – desna ruka osnivača Mađarske države, Šečenji - lančani most preko Dunava koji spaja Budim i Peštu, Veliku sinagogu. Tu su i nezaobilazne znamenitosti na listi svetske kulturne baštine UNESCO - Buda zamak, promenada na obali Dunava, biblioteka Korviniana, Andraši avenija, Milenijum metro, Trg heroja...

Sa druge strane, opuštanje i zabava je nešto što se ovde može lako naći. Provod u Budimpešti je bio poznat još za vreme hladnog rata a tradicija je ostala do danas, to je grad u kojem svako sasvim sigurno može pronaći svoj način da se zabavi. Od restorana, barova, diskoteka ili dugih šetnji do trka Formule 1...

Poslednja promena: Today, 02:46

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: