Havaji

Havaji

Havaji - Waikiki Beach - Photo: PlanetaPutovanja

Havaji Havaji Aranžmani 2024 - Amerika 2024

Mapa

Havaji su najmlađa država u sastavu Sjedinjenih Američkih Država. Iako su deo teritorije SAD od kraja XIX veka, zvanično dobijaju status pedesete savezne države tek u avgustu 1959. godine.

Ova država je zapravo vulkanski arhipelag koji se sastoji od osam glavnih i preko sto manjih i većih ostrva lociranih u centralnom delu Pacifika, na 3200 kilometara jugozapadno od američkog kopna.

Havaji su veoma zanimljivi i po mnogo čemu jedinstveni. To je jedina država SAD koja se geografski nalazi van Severne Amerike, jedina koja je ostrvska, jedina koja ima plantaže kafe, jedina koja nema pravih linija na svojoj državnoj granici, jedina koja ima kraljevske palate...

Najviši vrh Havaja Mauna Kea je zapravo viša planina od Maunt Everesta iako sa „svega“ 4.205 metara nadmorske visine jer se računajući od okeanskog dna uzdiže do ukupno 10.200 metara.

Havaji poseduju tropsku klimu ali zahvaljujući pacifičkim vetrovima temperature nisu nikad ekstremno visoke, već ujedenačene i prijatne tokom cele godine. To je jedan od osnovnih razloga da turizam na ovim ostrvima bude vodeća grana privrede.

Prirodne lepote, još uvek aktivni vulkani, izuzetne plaže, najbolji talasi za surf, muzika, opušten stil života...privlače ogroman broj turista i avanturista iz svih krajeva sveta.

Iako je najveći minus ove destinacije ogromna udaljenost od svakog najbližeg kopna, istorija turističkih poseta je prilično duga - posebno slavnih ličnosti koje su Havaje ujedno i promovisale krajem XIX i početkom XX veka. Između ostalih to su bili čuveni pisci Mark Tven, Robert Luis Stivenson, Džek London...

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: