Oslo

Oslo

Oslo - Norveška - Opera - Fotografija: PlanetaPutovanja

Oslo Aranžmani 2024 Norveška 2024

Mapa

Oslo je glavni i najveći grad Kraljevine Norveške. Osnovao ga je pod ovim imenom u XI veku Harald III Sigurdson. Tvrđavu i zamak Akerhus, danas poznatu istorijsku atrakciju u srcu Osla, sagradio je Haakon V 1300. godine. U to doba Oslo je brojalo oko 3.000 stanovnika. Nešto pre 1624. godine, grad Oslo je potpuno uništen u velikom požaru. Dansko-norveški kralj Kristijan na ovom mestu je podigao potpuno nov grad koji je nazvao Kristijanija i koji je pod tim imenom bio poznat preko 300 godina - sve do 1925. godine, kada vraća ime Oslo. Tokom XIX veka, grad se značajno proširio i po veličini i važnosti nadmašio dotad vodeći norveški grad Bergen.

Nije nimalo čudno da se Oslo, glavni grad Norveške nalazi u tipičnom okruženju norveških gradova – na obalama fjorda koji duboko prodire u planinsko kopno obraslo šumom. Sa druge strane fjorda nalazi se zaliv Skagerak koji Norvešku deli od Danske. Gradska zona obuhvata i četrdesetak malih ostrva i preko 300 jezera u okolini.

Osim prirodnih lepota, Oslo posetiocima donosi veliki broj atrakcija. Osim već pomenutog istorijskog centra i tvrđave Akerus, tu je i čuveni park skulptura Vigeland i veliki broj muzeja – Nacionalna umetnička galerija, Munkov muzej, Muzej Vikinških brodova, Kon-tiki muzej, Norveški pomorski muzej, jedan od najvećih evropskih etno muzeja na otvorenom ili Holmenkolen - ski muzej sa fantastičnim pogledom na Oslofjord i čitav grad...

Kao predah od kulturnih atrakcija, Oslo nudi izuzetan provod u gradu, tu su mnogobrojni restorani, barovi, noćni klubovi...

Na svakom koraku potpuno je jasno da Oslo spada među najbogatije gradove u Evropi, sa visokim životnim standardom, predivno uređenim trgovima i parkovima, vedrim ljudima uprkos vrlo oštroj klimi...za početak i više nego dovoljno.

Ne morate biti dobitnik Nobelove nagrade da bi vas put doveo do ovog izuzetno zanimljivog grada.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 03:55

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: