Smederevo

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava - Smederevo - Srbija - foto: PlanetaPutovanja - Vladimir Gogić

Smederevska tvrđava 2024

Mapa

Smederevska tvrđava - Poslednja prestonica srednjovekovne Srbije

Uzdiže se na samoj obali Dunava, sagrađena u vreme vladavine despota Đurđa Brankovića kao utvrđena prestonica srednjovekovne srpske države. Ispostaviće se da je ovo bila poslednja prestonica pre konačnog pada Srbije pod tursku vlast, ali ostaje zabeležena u istoriji i kao najveća ravničarska tvrđava u Evropi.

Građena je u formi trougla koji zatvara površinu od ukupno 11 hektara, uklapajući se u priobalnu konfiguraciju reke Dunav i manje reke Jezave koje zajedno čine prirodnu zaštitu grada. Tvrđava se sastoji iz dve glavne celine – Velikog grada u kojem je bilo smešteno civilno srednjovekovno naselje i Malog grada koji je bio utvrđena vladarska rezidencija odvojena od ostatka tvrđave vodenim kanalom sa pokretnim mostom. Masivni visoki zidovi, debljine od 2 – 4 metra i sistem odbrambenih kula u kombinaciji sa prirodnom zaštitom predstavljali su ozbiljnu prepreku i moćan štit srpske prestonice. Smederevska tvrđava je odolevala turskoj najezdi do konačnog pada 1459. godine koji je ujedno predstavljao i kraj srpske srednjovekovne države. Za vreme turskog perioda, Smederevo je bilo granično utvrđenje prema Ugarskoj. Tek 1867. godine konačno prelazi u srpske ruke. Tokom XX veka, tvrđava je preživela više stradanja nego za prethodnih pet vekova postojanja, posebno prilikom velike eksplozije nemačkog transporta municije 5. juna 1941. godine.

Veliki deo utvrđenih zidova i kula je danas restauriran i konzerviran, tako da smederevska tvrđava predstavlja izuzetnu kulturno istorijsku atrakciju i značajnu tačku na turističkoj mapi Srbije. Brojne manifestacije, koncerti i kulturna dešavanja u jedinstvenom okruženju Malog grada oplemenjeni su fantastičnom atmosferom zaustavljenih vekova.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 02:34

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: