Budva

Budva

Budva - Crna Gora - foto: TO Budva

Budva apartmani 2024 - Budva 2024

Mapa

Grad Budva, jedan od najstarijih gradova na obali Jadranskog mora, predstavlja definitivno najpopularniju turističku destinaciju u čitavoj Crnoj Gori koju često nazivaju i „prestonicom turizma“, dok je cela okolina ovog grada poznata kao Budvanska rivijera. Na ovoj rivijeri smešteni su živopisni gradići koji se svakog leta pretvaraju u poznate destinacije – Bečići, Petrovac, Čanj, čuveni grad hotel Sveti Stefan...

Budva ima oko 12.000 stanovnika i preko 2.500 godina dugu tradiciju. Pominje se još u VI veku p.n.e. kao trgovački centar pod imenom  Butua. Preko antičke Grčke, Rima, Vizantije, srednjovekovne Srbije, Mletačke Republike, Austrije, do moderne destinacije, Budva je prepoznatljiva po svojim plažama (među kojima se izdvaja Mogren kao najpoznatija) i noćnom životu kojem „gravitira“, čitavo crnogorsko primorje.

Osim izuzetno kvalitetne ponude „morske“ destinacije, Budva poseduje bogato kulturno istorijsko nasleđe iz različitih epoha što je svakako čini posebno zanimljivom za posetu u svim periodima godine. Dodatna atrakcija su brojne manifestacije čiji je Budva domaćin, relativna blizina ostalih turističkih centara kako na primorju tako i u kontinentalnom delu Crne Gore, kao i dobra povezanost sa glavnim saobraćajnim koridorima – drumskim, železničkim i vazdušnim (aerodrom Tivat udaljen je od Budve 20 km).

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:30

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: