Jerusalim

Jerusalim

Zid plača - Jerusalem - foto: PlanetaPutovanja

Jerusalim 2024

Mapa

Jerusalim je jedini grad koji se toliko puta i sa toliko značaja pominje u Bibliji. Kroz istoriju je bio poznat kao Ursalem, Šalem, Elia Kapitolina, El Palat...Danas ga jevreji nazivaju Jerušalajim (grad mira), za muslimane je Al Kuds (sveti grad) i Jerusalim za hrišćane. Za državu Izrael, ovo je glavni grad, sa zvaničnom skupštinom – Kneset, uprkos nepriznavanju ostatka sveta.

Sudbina Jerusalima i svega što je vezano za ovaj grad je – stradanje. To je ovde tradicija, istorija i stvarnost. Da li će to biti i budućnost ovog svetog grada? Možda je to pravo pitanje a i svrha njegovog postojanja – da nauči ljude različitih boja, naroda, kultura, religija...da žive zajedno i raduju se različitosti.

Na samom rubu Judejske pustinje, u srcu stare Palestine, tri hiljade godina star, grad Jerusalim priča istoriju tri velike svetske monoteističke religije.

Jevreji se svakodnevno mole na Zidu plača, sećajući se Avrama, velikih careva Davida i Solomona i velelepnog Hrama; hrišćani u rekama promiču uskim kamenim ulicama prolazeći Hristov Stradalni put; muslimani se klanjaju steni sa koje je Muhamed zakoračio na sedmo nebo prema Bogu...To su samo mali detalji onog poznatog što Jerusalim otkriva. Sve ostalo sakriveno je duboko ispod slojeva kamenja ili nevidljivo lebdi u vazduhu kao senka davno nestalih građevina neslućene lepote. Jedno je sigurno - ogromna energija, veličina i dostojanstvenost oseća se na svakom koraku.

Kontrasti na koje nailazimo u Svetoj zemlji vidljivi su i u savremenom Jerusalimu. Nedaleko od starog grada i užurbanih malih orijentalnih kvartova, punih života i šarenila - mir, tišina i zelenilo Maslinove gore ili Getsimanskog vrta. Sa druge strane ogromni, moderni hoteli, tržni centri i luksuzne jevrejske četvrti...

Sve to okruženo pustinjom, koju na izlasku iz grada jedino deli visok zid sa kontrolnim punktovima i naoružanim stražarima.  

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:24

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: