Rio de Žaneiro

Rio de Žaneiro

Kopakabana - Rio de Žaneiro - Brazil - foto: PlanetaPutovanja

Rio de Žaneiro Putovnje 2024 2024

Mapa

Rio de Žaneiro se sa Istanbulom bori za prvo mesto u svetu kao grad sa najpovoljnijim geostrateškim položajem na planeti. Svoje ime duguje datumu kad su se prvi Evropljani, portugalci iz flote Pedra Alvaresa Kabrala, iskrcali na njegovim obalama.

Bezmalo dva veka bio je glavni grad Brazila a u XIX veku i jedina evropska prestonica koja se nalazi van Evrope.

Rio geografski zauzima široko područje obale Atlantskog okeana tj. zaliva Guanabara sa predivnim lagunama i najpoznatijim plažama, okružen jedinstvenim planinskim lancem čiji se najpoznatiji vrh i simbol grada, čuvena Glava Šećera nalazi na samom ulazu u zaliv. Ukupna dužina obale tj. plaža, koju zahvata područje Rio de Žaneira iznosi skoro 80 kilometara.

Grad je podeljen na nekoliko glavnih zona – istorijsko jezgro, najstariji deo Ria a takođe i finansijski centar (Centro); južna zona, poznati turistički i komercijalni centar (Zona Sul), severna zona, rezidencijalni centar (Zona Norte) i zapadna zona, najudaljenija od centra, sa industrijskim postrojenjima i novim stambenim četvrtima. Skoro petina stanovništva Rio de Žaneira je ispod ili na samoj granici siromaštva. Ovaj sloj uglavnom živi u divljim neregulisanim naseljima u neposrednom gradskom okruženju, siromašnim četvrtima poznatim kao favele.

Stanovnici Ria popularno se zovu Karioke i mogu se pohvaliti da žive u najposećenijem gradu na čitavoj južnoj hemisferi. Prirodne lepote, najpoznatije plaže na svetu kao što su Kopakabana, Ipanema ili Leblon, zatim monumentalna statua Hrista Spasitelja na vrhu planine Korkovado – jedno od novih sedam svetskih čuda, fantastična klima, temperamentan narod...učinili su Rio de Žaneiro gradom koji godišnje poseti skoro tri miliona inostranih turista. Prave i svetski najpoznatije turističke atrakcije svakako su grandiozne masovne proslave u ritmu sambe - čuveni veliki karneval ili jedinstveni doček Nove godine na Kopakabani sa 2,5 miliona ljudi.

Rio de Žaneiro je i jedna od prestonica svetskog medicinskog turizma koji je u Brazilu izuzetno razvijen. U pitanju su uglavnom takozvane kozmetičke hiruške intervencije koje godišnje u ovu zemlju dovode preko 50.000 stranaca. Razlog je pre svega visok nivo kvaliteta usluge, bogatstvo pratećih sadržaja i bezbroj mogućnosti da se na pravi način iskoristi vreme i obaveza pretvori u uživanje. Sve to za cenu koja je za istu stvar - upola manja nego u Americi.

Događaja, manifestacija i lepote u ovom gradu ima toliko da zaista nije važno kada ga posećujete ili koliko dugo ostajete, da li želite da ludujete, uživate u sportovima ili da se opustite – dobićete sve to na jednom mestu - Rio de Žaneiro.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 23:52

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: