Sidnej

Sidnej

Sidnej - Australija - foto: PlanetaPutovanja - Mladen

Sidnej 2024

Mapa

Sidnej - Glavni grad Novog Južnog Velsa i najveći grad cele Australije.

Grad je osnovan 1788. godine kao prva britanska teritorija nove kažnjeničke kolonije. Nalazi se na istočnoj obali australijskog kontinenta koju zapljuskuju talasi Tihog okeana. Izuzetan položaj i klima, istorija, arhitektura i prirodno okruženje stvorili su od Sidneja jednu od najomiljenijih turističkih destinacija Australije ali i čitavog sveta. Urbana regija Sidneja prostire se na površini od oko 1.700 kvadratnih kilometara. Sa južne strane na grad se nastavlja Kraljevski nacionalni park na površini od preko 15.000 hektara šuma, reka, potoka, fantastičnih plaža...Sidnej je takođe poznat i kao grad parkova i zelenila a dodatna atrakcija je veliki broj uvala i plaža koje se nalaze na obali okeana neposredno uz samo gradsko jezgro. Najpoznatija plaža je svakako Bondi bič a najčuvenija luka Port Džekson ili samo Sidnejska luka. Tu se nalazi i prepoznatljiv simbol Sidneja i cele Australije – Sidnejska opera koja je pod zaštitom UNESCO kao svetska kulturna baština. Most u Sidnejskoj luci je takođe nezaobilazna atrakcija posebno u novogodišnjoj noći kada grad priređuje grandiozni vatromet.

Sidnej je svakako jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Australije. Godišnje ga poseti oko 2,7 miliona turista a osim pomenute opere, mosta i nacionalnog parka veoma su posećene i Kraljevske botaničke bašte, preko 40 plaža, muzeji, Sidnejski toranj...

Grad se po raznim ekonomskim i finansijskim pokazateljima nalazi u samom vrhu među svetskim metropolama - po lepoti svakako a jedan od dokaza može biti i činjenica da je raskošni holivudski projekat Veliki Getsbi sniman upravo ovde.

Poslednja promena: Today, 04:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: