Tokio Putovanja 2024 Japan | Tokio putovanja, turizam

Tokio Putovanja 2024 Japan | Tokio putovanja, turizam

Imperial Palace - Tokio - Japan - foto: PlanetaPutovanja-MladenB

Tokio Putovanja 2024 Japan | Tokio putovanja, turizam 2024

Mapa

Pri pogledu na panoramu današnjeg Tokija skoro je neverovatno zamisliti skromno ribarsko selo po imenu Edo koje je nekad stajalo na istom mestu. Vrtoglavi razvoj doveo je do fantastičnog širenja naselja koje je već u XVIII veku bilo centar japanske moći sa populacijom od milion stanovnika. U XIX veku postaje i zvanično glavni grad carstva sa novim imenom koje u prevodu znači ''istočna prestonica''.

Grad je smešten u jugoistočnom delu glavnog ostrva Honšu ali uključuje u svoju teritoriju još dve grupe pacifičkih ostrva - Izu i Ogasavara. Tek radi ilustracije koliko je teritorija Tokija ogromna – Ogasavara arhipelagu administrativno pripada najjužnija tačka čitavog Japana kao i njegovo najistočnije ostrvo udaljeno od centra grada 1850 kilometara. U ovom ''delu'' grada smešten je i Ogasavara park, jedan od nekoliko tokijskih nacionalnih parkova koji se kao svetska baština nalazi na listi UNESCO. Dimenzije ''kopnenog'' Tokija su oko 90 kilometara u pravcu istok-zapad i 25 kilometara u pravcu sever-jug.

Tokio je danas jedan od tri najvažnija centra planete Zemlje. Sa preko 35 miliona stanovnika u široj gradskoj zoni, funkcioniše kao prava visokorazvijena država. Broj stanovnika u užoj gradskoj zoni varira za preko 2,5 miliona kad se uporede dan i noć. Karakteristična atmosfera u gradu je stalno kretanje i brzina, sve to je praćeno visokom tehnologijom, najmodernijim okruženjem, fantastičnom arhitekturom...Kada je reč o arhitekturi, Tokio je, kao što je to uglavnom i slučaj sa mnogim velikim svetskim gradovima, obnavljan nakon nesrećnih događaja, u ovom slučaju velikog zemljotresa 1923. godine i američkog bombardovanja na kraju II svetskog rata.

Ipak, i pored toga što je visoko urbanizovan, oko 36% gradske teritorije su šume što Tokiju, uz poznati i prepoznatljivi prizor planine Fudži u pozadini, daje izuzetan i jedinstven izgled.

Tokio je izuzetno popularna i cenjena turistička destinacija, njegova veličina, kosmopolitska atmosfera i futuristički imidž privlače putnike iz celog sveta tokom čitave godine. Jedna od najvećih zamki ovog grada je podatak da je po velikom broju parametara najskuplji na čitavoj planeti.

 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 01:35

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: