Puket

Puket

Puket - Pogled iz aviona - Tajland - foto: PlanetaPutovanja

Puket aranžmani 2024 - Tajland 2024

Mapa

Puket je najveće ostrvo južnog Tajlanda, nalazi se u Andamanskom moru uz samu zapadnu obalu. Ime potiče od malajskog izraza koji označava brdo dok stari naziv ostrva –Telong, označava luku. Ostrvo ima veoma zanimljivu istoriju budući da se nalazi na važnom trgovačkom putu između Kine i Indije. Svoje kulturne uticaje su ovde ostavili Holanđani, Portugalci, Britanci, Kinezi i Francuzi a Puket je od XVI veka bio poznat po eksploataciji i trgovini kalajem.

Puket je približno veličine Singapura i sa kopnenim delom Tajlanda je povezan pomoću dva mosta. Međunarodni aerodrom nalazi se u severnom delu.

Glavni grad ostrva je Puket Siti kojii broji oko 76.000 stanovnika.


Zapadna obala Puketa je bogata dugim peščanim plažama koje ga u kombinaciji sa tropskom klimom čine izuzetno popularnom turističkom destinacijom. Turizam je danas jedna od osnovnih grana privrede ovog regiona i od ranih osamdesetih godina je razvila poznate turističke centre kao što su Patong, Karon i Kata. Svojom lepotom se izdvajaju plaže Hot Patong, beli peščani raj dugačak oko 3 km, Kata Noi, Kamala i Hot Karon sa svojim modernim rizortima, restoranima i radnjama sa pristupačnim cenama koje posetioce obavezno navode na šoping.

Uz jugoistočnu i južnu obalu smeštene su grupe manjih ostrva i živopisnih koralnih grebena, takođe veoma popularnih među turistima.

Puket je u decembru 2004. godine doživeo tragediju koju je izazvao cunami nakon jakog zemljotresa u Indijskom okeanu. Talas je odneo ljudske žrtve i ostavio opustošenu obalu. Nakon nešto više od godinu dana obnovljena su gotovo sva uništena naselja a u Indijskom okeanu je postavljen niz bova sa satelitskim praćenjem kao deo regionalnog sistema za upozorenja od mogućih opasnosti.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 07:13

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: