Smederevo

Smederevo

Smederevo - Srbija - foto: PlanetaPutovanja - Vladimir Gogić

Smederevo 2024

Mapa

Smederevo se nalazi na desnoj obali Dunava, nizvodno od Beograda, na samoj granici ravnog i prostranog Banata na severu i centralne Srbije čija se brda ovde postepeno, sa južne strane, u blagim talasima spuštaju prema moćnoj i velikoj reci.

Smederevo je stari grad sa veoma bogatom i dugom istorijom koju možemo pratiti još od antičkog peroda. Najznačajniji podatak iz prošlosti je da je tokom srednjovekovnog perioda ovaj grad bio prestonica srpske države i to poslednja pre konačnog pada Srbije pod vlast Turske imperije. 

Smederevska tvrđava je najreprezentativniji istorijski spomenik u samom gradu, koji svedoči o poslednjim decenijama nezavisne srednjovekovne Srbije. Nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav i predstavlja najveće, po površini, ravničarsko utvrđenje u Evropi. Moćne zidine i kule štitile su glavni grad tadašnje Srbije a kasnije bile važno granično uporište prema Ugarskoj. 

Centralnim gradskim trgom Smedereva, koji je okružen najvažnijim građevinama, dominira crkva Sv. Georgijasagrađena polovinom XIX veka. Nedaleko od grada, na blagim padinama pokrivenim vinogradima smeštena je vila Obrenovića- letnjikovac ove vladarske dinastije.

Smederevo sa okolinom predstavlja jedno od prvih područja u Evropi gde je zasađena vinova loza, čije je zasade rimski car Aurelije Prob preneo iz Azije u III veku. Plodna zatalasana zemlja, klima, broj sunčanih sati, blizina Dunava kao velike reflektujuće površine...predstavljaju zbir idealnih uslova za gajenje velikog broja kvalitetnih sorti grožđa po kojem je čitav kraj bio poznat kroz svoju istoriju. Poljoprivreda, uglavnom proizvodnja voća je takođe vrlo zastupljena.

Paralelno sa razvojem poljoprivrede, zahvaljujući strateškom položaju i blizini najvećeg evropskog plovnog puta, Smederevo je postalo jak industrijski grad i važan trgovački punkt rečnog saobraćaja. Još od prvih decenija XX veka, poznato je kao jedan od centara crne metalurgije.

Lepota prirode, posebno reke Dunav u ovom delu toka, velika ada nasuprot samog grada, bogato istorijsko nasleđe, gostoprimstvo stanovnika, blizina glavnog grada...čine Smederevo interesantnom turističkom destinacijom. Dodatne atrakcije predstavljaju manifestacije od kojih je daleko najpoznatija Smederevska jesenkao i neposredna blizina važnog arheološkog lokaliteta Viminacijum.

Činjenica da se grad nalazi na plovnom putu posebno je važan uslov za razvoj nautičkog turizma dok tradicija gajenja vinove loze može Smederevo postaviti na početak svake vinske ture.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:06

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: