Bangkok

Bangkok

Ulice - Bangkoka - foto: PlanetaPutovanja

Bangkok 2024

Mapa

Bangkok 2023

Bangkok - Venecija i LA istoka

Bangkok je najveći grad, ekonomski i kulturni centar i prestonica Tajlanda. Ovo je grad koji je u Ginisovoj knjizi rekorda naveden kao mesto sa najdužim nazivom na svetu – naravno da se punim imenom ne zove samo Bangkok. Zvanično ceremonijalno ime ovog grada u originalu sadrži ukupno 21 reč i u prevodu znači: ''Grad anđela, slavni grad, večni dragulj, neosvojiv grad boga Indre, velika prestonica sveta darovana sa devet dragih kamenova, grad sreće, obdaren veličanstvenom kraljevskom palatom nalik nebeskom obitavalištu gde vlada reinkarnacija božanstva, grad koji je darovao Indra a sagradio Višnukarma.'' 

Bangkok se nalazi na donjem toku reke Čao Praja koja se na oko 30 km južno od centra grada uliva u bankoški zaliv. Reka pravi široku deltu tako da je grad ispresecan mrežom kanala koji na ovaj način odvajaju gradske četvrti. Zbog ovakve geografske pozicije Bangkok nosi i nadimak ''Venecija Istoka''.

Administrativna zona grada Bangkoka pokriva površinu od skoro 1.600 kvadratnih kilometara što ga čini jednim od najvećih gradova na planeti. Grad se i dalje širi po obodima dok sam centar raste u visinu tako da Bangkok po broju visokih zgrada i nebodera spada takođe među najviše na svetu.

Najposećenija je turistička destinacija Tajlanda ali nalazi se u samom vrhu posećenosti i u odnosu na ostale svetske popularne destinacije. U poslednjih 10 godina po broju turista tokom godine jači je samo London...

Ogromna većina stranaca koji posećuju Tajland, obavezno poseti i Bangkok. Grad nudi posetiocima naizgled beskonačne atrakcije, počev od kulturno-istorijskih, preko non-stop šopinga do neizbežnog seks-turizma, zdravstvenog turizma, festivala i neverovatne atmosfere koja traje 24 sata na dan. Sve to najbliže je definiciji onoga što zamišljamo kao – krajnje egzotično. Budući da spada u neprikosnovene ''alfa'' gradove, nalazi se u samom vrhu i po cenama – odmah iza Singapura, Bangkok je drugi najskuplji grad jugoistočne Azije.  

 

© Planeta Putovanja 

Poslednja promena: Today, 06:42

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: