Novi Sad

Novi Sad

Novi-Sad - foto: TO-NS

Novi Sad 2024

Mapa

Novi Sad je, posle Beograda, drugi grad po veličini na teritoriji Srbije. Nalazi se na  prostoru severne srpske pokrajine Vojvodine a ujedno je i njen glavni grad i administrativni centar.

Novi Sad je osnovan krajem XVII veka, danas se prostire na levoj i desnoj obali reke Dunav, na samoj granici Srema i Bačke i delom na severnim obroncima planine Fruške Gore.

U prošlosti, pre osnivanja grada, jedino naselje sa svojom dugom istorijom se nalazilo samo na desnoj obali Dunava; i pored toga što je sada deo Novog Sada sačuvalo je staro ime - Petrovaradin. Na samom kraju naselja, nad dunavskom obalom, uzdiže se Petrovaradinska tvrđava „Gibraltar Habzburga”, izuzetna istorijska atrakcija i jedan od simbola Novog Sada.

Na suprotnoj strani, preko Dunava, od polovine XVIII veka kada je ediktom Marije Terezije proglašen za slobodni kraljevski grad, ubrzano se razvijao i gradio novi urbani centar na bačkoj ravnici. Na žalost, skoro celokupan grad je uništen tokom bombardovanja polovinom XIX veka ali je vrlo brzo čitava infrastruktura potpuno obnovljena.

Nedugo nakon osnivanja, Novi Sad je počeo da postaje centar kulturnog, političkog i društvenog života Srba čija je država u tom periodu bila deo Otomanske imperije. Vrhunac doživljava u XIX veku, kada dobija svoj čuveni nadimak „Srpska Atina”.

Novi Sad je poznat i kao multikulturalna sredina u kojoj živi preko 20 nacionalnosti, negujući svoju istoriju, tradiciju i osobenosti i nastavljajući svoj razvoj kao grad budućnosti - sa prefinjenim nijansama lepote različitosti identiteta.  

Arhitektura Novog Sada odiše pravim srednjoevropskim duhom. Sve starije građevine i urabane celine uglavnom su nastale tokom austro-ugarskog perioda. Po lepoti se izdvaja sam centar grada sa pešačkom zonom duž ulica J.J. Zmaja i Dunavske, prelepim gradskim trgom u čijem središtu se uzdiže Meštrovićev Svetozar Miletić, Gradska većnica, katedrala, Saborna crkva, Srpsko narodno pozorište...Na samom kraju pešačke zone nalazi se predivan Dunavski park, oaza mira i zelenila u najstrožem centru Novog Sada.

Povoljan geografski položaj Novog Sada uslovio je da grad postane izuzetno važna raskrsnica trgovačkih puteva – osim kopnenog saobraćaja, veoma važne pravce čine reka Dunav i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Sve to je doprinelo industrijskom, ekonomskom, kulturnom ali i razvoju Novog Sada kao turističke destinacije. Zanimljiva i bogata istorija grada oplemenjena je predivnim prirodnim okruženjem velike reke u zagrljaju zelene i sveže Fruške Gore, nacionalnog parka sa svojim posebnim prirodnim i istorijskim atrakcijama na samo 20 km od centra Novog Sada.

Svake godine, od 2000. početkom jula meseca, na Petrovaradinskoj tvrđavi se održava muzički festival EXIT, koji je Novi Sad stavio na mapu evropskih letnjih festivalskih gradova.

Poslednja promena: Today, 11:41

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: