Prag

Prag

Prag - Ceska - foto: PlanetaPutovanja2

Prag Aranzmani 2024 - Prag 2024

Mapa

U toku poslednjih 20 godina Prag je postao jedan od najposećenijih gradova Evrope i prepoznatljiva destinacija mnogih putnika. Godišnje ga poseti preko 4 miliona turista. Posebno mesto na turističkoj mapi grada zauzima staro istorijsko jezgro koje je od 1992. godine pod zaštitom UNESCO.

Grad se nalazi u centralnom delu Češke, na reci Vltavi. U krugu od 350 km od Praga nalaze se Beč, Bratislava i Berlin. Za ostale evropske i svetske metropole poleću avioni sa međunarodnog aerodroma Ruzine.

Zahvaljujući činjenici da u II svetskom ratu nije pretrpeo razaranja, Prag je sačuvao istorijske znamenitosti koje ga svrstavaju u red najlepših gradova u Evropi. Pečat koji je najvažniji vladar Češke Karlo IV ostavio u Pragu, zauvek je promenio način organizovanja gradskih urbanih sredina u celoj Evropi. U XIV veku, Prag je imao oko 40.000 stanovnika i bio jedan od najvećih gradova starog kontinenta.

Kroz istoriju je poznat kao „gospodarica Češke“, „majka svih gradova“, „glava imperije“, „zlatni grad“ kako ga je nazvao Karlo IV ili „grad stotinu tornjeva“ kako ga nazivaju od XIX veka.

Unutar istorijskog jezgra grada, zastupljeni su gotovo svi pravci evropske arhitekture – od romanike do secesije.

Posetiti, videti i osetiti Prag, znači obavezno prošetati Starogradskim trgom (Staromjetske namjesti), Trgom Sv. Vaclava (Vaclavske namjesti), ući u Praški hrad (Hradčani) i Katedralu Sv. Vida, preći Karlov most, posetiti Jevrejsku četvrt i groblje u samom centru grada, mnogobrojne muzeje...zaploviti Vltavom uz zvuke kompozicija Beržiha Smetane.

Centralnim gradskim trgovima, ulicama i mostovima krećemo se uglavnom peške ali Prag vredi doživeti i u vožnji metroom, tramvajem, feribotom ili Petrinskom uspinjačom.

Ipak, sve lepote koje ovaj divan grad nudi pogledu nisu potpune ako se dan ne završi u nekoj od tradicionalnih čeških pivnica sa kriglom točenog Plzena ili Badvajzera. Posle toga sve ide svojim tokom...

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 02:41

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: