Milano

Milano

planeta-putovanja

Milano 2024

Mapa
Milano je po veličini drugi grad u Italiji, najveći je i glavni grad pokrajine Lombardije i najjači industrijski, trgovački i finansijski centar lociran na samom severu zemlje, u dolini velike reke Po.
Čitava Lombardija je kao region izuzetno interesantna – to je najrazvijenija oblast Italije u kojoj živi šestina njenog ukupnog stanovništva i donosi petinu nacionalnog dohotka. Takođe, ovaj region je kulturološki i istorijski od vanrednog značaja – od svih oblasti u Italiji, Lombardija ima ubedljivo najviše znamenitosti pod zaštitom UNESCO što je u slučaju ove zemlje, zemlje umetnosti i jedne od kolevki evropske kulture od antike do danas, izuzetan podatak.
Grad Milano posmatrano u odnosu na Evropu, nalazi se u geografskom pojasu popularno nazvanom “Plava banana”, poznatom još i kao “Blumerang”, “Megalopolis Evrope”, “Osa Mančester-Milano” ili “Kičma Evrope”. Radi se o pojasu koji se proteže od severozapada Engleske kroz centralnu Evropu do severa Italije i koji predstavlja neprekinuti teritorijalni  koridor sa najvećom koncentracijom ljudi (preko 111 miliona), novca i industrije u svetu.
Atraktivnost Milana kao svetske turističke destinacije je van svake sumnje poznata činjenica koju nije ni potrebno posebno promovisati. Od vremena antičkog Mediolanuma, preko srednjeg veka i sjajnog perioda renesanse do današnjih dana, ovaj grad je jedan od najznačajnijih centara evropske kulture i civilizacije. 
Od velikog broja vrednih ostataka prošlosti dovoljno je pomenuti ogromnu gotsku katedralu, najveću u Italiji i petu po veličini na planeti. Zatim, crkvu Santa Marija dele Gracije u čijoj se trpezariji nalazi Tajna večera Leonarda da Vinčija, naravno pod zaštitom UNESCO…
Savremeni Milano je svetska prestonica dizajna, arhitekture, vrhunske mode. Tu je i vodeća automobilska industrija začinjena čuvenom trkačkom stazom u Monci u neposrednoj blizini grada. 
Kad je reč o sportu nezaobilazno se moraju pomenuti Milan i Inter, gradski fudbalski rivali sa svetskim renomeom i jedan od najvećih evropskih stadiona na kojem se ova dva kluba sastaju, u zavisnosti od toga ko je domaćin a ko gostujuća ekipa -  Đuzepe Meaca ili San Siro. 
 
© PlanetaPutovanja
Poslednja promena: Today, 00:09

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: