Mikonos - ostrvo Mikonos

Mikonos - ostrvo Mikonos

Mikonos - Grcka - Foto: Flickr-L-Richard-Martin-Jr

Mikonos - ostrvo Mikonos Leto 2024 - cene - Mikonos Aranžmani - Grčka leto 2024 2024

Mapa

Mikonos je deo Kiklada, grupe ostrva u središnjem delu Egejskog mora, Grčka. Okružen je ostrvima Tinos, Siros, Paros i Naksos. Glavni i najveći grad je Mikonos ili Hora, u kojem živi većina stanovnika ostrva.

Antička mitologija nije zaobišla ni Mikonos. Po legendi, ovde se odigrala bitka između Zevsa i Titana a samo ostrvo dobilo je ime po unuku boga Apolona – Mikonsu. 

Tokom antičkog perioda ostrvo je imalo važnu ulogu jer se nalazi na samo 2 km od Delosa, u to doba veoma naseljenog i razvijenog arhipelaga.

Moderno doba Mikonos je dočekao kao siromašno ostrvo koje se naglo, sredinom pedesetih godina XX veka, našlo u vrhu najposećenijih turističkih atrakcija Grčke.

Dugo je važio za izuzetno popularnu destinaciju rezervisanu za gej populaciju, budući da se na ostrvu nalaze neki od najpopularnijih evropskih klubova ove orijentacije. Situacija je danas drugačija, Mikonos nije zatvoreno ostrvo, posećuju ga turisti iz celog sveta, uglavnom mladi, kao i veliki broj slavnih ličnosti. Ogroman broj klubova, barova, pabova (čuveni su Space Dance, Paradise, Pierro's, Scandinavian, Tropicana, Sunrise…), gostovanja najpoznatijih svetskih DJ imena, celo ostrvo usmeravaju ka neprekidnom provodu i zabavi.

Noćni provod na Mikonosu se smatra najboljim u čitavoj Evropi.

Ako se umorite od ove velike žurke, na Mikonosu se nalazi i veliki broj divnih plaža (na većini se takođe ne prekida žurka pored mora) ali ima i srivenih i vrlo prijatnih uvala koje zapljuskuje kristalno Egejsko more.

Glavni grad Mikonos je takođe jedinstvena vizuelna atrakcija. Ima oko 7.000 stanovnika, kuće izgrađene u prepoznatljivom kikladskom stilu, ofarbane u belo sa plavim balkonima i prozorima. Odstupanje od ovog stila vidljivo je u živopisnom obalnom delu grada nazvanom “Mala Venecija”, gde se vesele boje fasada i raznobojni balkoni uzdižu iznad same površine mora. Panagia Paraportiani, čuvena crkva iz XV veka posvećena Bogorodici, čiji beli zidovi najčešće poziraju pred fotoaparatima. Jedno od obeležja Mikonosa su i vetrenjače, naravno bele boje, od kojih je najpoznatija u gradu Mikonosu a ima ih još desetak na čitavom ostrvu.

Tu je i Petros (ne onaj isti), veliki beli pelikan, preko pola veka maskota i zaštitni znak celog ostrva.

Na ostrvu se nalazi međunarodni aerodrom kao i luka, koja je veoma frekventna destinacija za krstarenja.

 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 23:13

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: