London

London

London - Engleska - foto: PlanetaPutovanja

London cena putovanja London - Mapa Londona - Travel Guide 2024

Mapa

London je jedan od onih gradova na planeti za koje je dovoljno reći samo ime i da to bude sasvim dovoljno, a sa druge strane, o ovom gradu se može pričati jako dugo i da se pritom samo zaroni ispod površine velikog mora podataka, zanimljivosti, specifičnosti, bogate istorije i najsvežijih informacija.

London je drugi po veličini grad u Evropi, odmah posle Moskve, najveći je i glavni grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, sedište Komonvelta i u svakom pogledu jedan od centara Evrope i današnjeg sveta, grad koji diktira savremena kretanja. Ogromna kosmopolitska sredina u kojoj se na ulicama mogu čuti skoro svi svetski jezici. London servisira pet međunarodnih aerodroma od kojih su najpoznatiji Hitrou, Getvik i Stensted.

Izgrađen je još u Rimsko doba na obalama reke Temze kao glavni grad provincije Britanije. Danas je to megapolis čije je granice prostiranja teško i utvrditi, procena je da zauzima preko 600 kvadratnih milja što ga čini daleko najprostranijim gradom u Evropi. U samom srcu tog pulsirajućeg velegrada nalazi se istorijski najstariji London – City of London ili popularna “kvadratna milja” (“Square Mile), poznatiji kao “Siti”. Samo ovaj veoma mali deo Londona, sa oko 8.000 stanovnika, predstavlja finansijski centar sveta. Tu se nalazi sedište Londonske berze, Lojda, Engleske banke kao i preko 500 predstavništva svetskih banaka.

Retki su gradovi sa toliko znamenitosti koje obavezno treba posetiti. Big Ben, Trafalgar skver, Bakingemska Palata, Vestminster, Parlament, London Tauer,Tauer bridž, Rojal Albert Hol, Pikadili, Soho, Tajms skver, katedrala sv. Pavla, “Gherkin”...samo su deo onog što zovemo “must see”. Možda najbolji način da se za pola sata i za 15 funti sa 137 metara visine sagleda veličina i lepota Londona je ukrcavanje na čuveno londonsko “Oko”.

Tu su i svetski poznati muzeji i galerije kao što su Britanski Muzej, Galerija Tejt, Albert&Viktorija Muzej, Madam Tiso...

London je uz sve to i grad zelenila i prijatnih iznenađenja prirodnog ambijenta usred 24-časovne gradske vreve. Čuveni parkovi kao što su Grin Park, Grinič Park, Hajd park, Kensington Gardens, Sent Džejms Park, Ričmond Park...prave su oaze mira i lepote u urbanom okruženju.

Pored tradicionalnih londonskih taksija i “dabl dekera” koji vas voze zakrčenim ulicama, ispod Londona saobraća najstariji evropski metro, čuveni “tjub” ili London Underground koji je najbolji, najekonomičniji i najbrži način kretanja.

U celom gradu nalazi se bezbroj kafea i restorana pri čemu su najpopularniji ali i najzastupljeniji restorani sa indijskom hranom. Ne treba ni pominjati da su u ovakvoj kosmopolitskoj sredini zastupljene gotovo sve poznate svetske kuhinje...

Poseban deo života Londona predstavlja noćni provod. The Big Chill Bar, Bluu, Enterprise, Soho Bar, The End...samo su predlozi za izlazak na svetsku scenu dešavanja za svačiji ukus. Pabovi, klubovi, koncerti, deo su svakodnevne slike grada u kojem je skoro polovina populacije stara između 16 i 44 godine.

Možda upravo ovaj podatak daje odgovor na pitanje zbog čega je London jedno od mesta sa najviše vibracija i energije na celoj našoj planeti.

Letnje Olimpijske igre
XXX letnje Olimpijske igre održale su se u Londonu u periodu od 27. jula do 12. avgusta 2012. godine.
London je bio domaćin letnjih Olimpijskih igara i 1908. i 1948. godine, i prvi je grad u istoriji modernih olimpijskih igara koji je tri puta bio domaćin.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 19:44

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: