Rim

Rim

Rim - Italija - foto: PlanetaPutovanja-ÐA

Rim RIM 2024 - Aranžmani - Rim 2024

Mapa

Glavni grad Italije, „Večni grad“, „Caput Mundi“, najmoćniji grad u istoriji civilizacije...Grad koji vekovima, milenijumima, ne gubi primat evropskog i svetskog centra umetnosti, kulture, religije, politike, bogatstva... RIM.

Nalazi se u centralnom delu zapadne obale Apeninskog poluostrva na reci Tibar, razuđen na čuvenih sedam brežuljaka. Šira gradska zona Rima ima oko 3,8 miliona stanovnika.

Rim je jedan od najposećenijih gradova na našoj planeti. Godišnje svi putevi u njega dovedu sedam do deset miliona turista. U Rimu se nalazi i jedinstvena nezavisna papska država Vatikan, što ga čini i jednim od najvećih svetskih centara hodočašća.

Arheološki ostaci velikog antičkog Rima svakako su prvi i najstariji razlog poseta ovom gradu. Simboli antike uklopljeni su u urbani gradski ambijent - Koloseum, Panteon, Forum Romanum...

Budući da je Italija bila kolevka renesanse i baroka, umetnička dela arhitekture, vajarstva i slikarstva su (uz ostale antičke spomenike) jedan od glavnih razloga što je Rim vrlo rano u istoriji, već početkom XIX veka, postao prava turistička destinacija. Bio je centralni deo takozvane „Velike evropske ture“ engleske aristokratije i ništa manje čuvenog „Putovanja u Italiju“, nemačkog plemstva, inteligencije i umetnika koji su se kretali stopama slavnog Getea. Bazilika Svetog Petra, jedna od najznačajnijih renesansnih crkava u istoriji, čitav kompleks Vatikana sa svojim muzejima i galerijama, javni spomenici, fontane, trgovi...čine Rim toliko jedinstvenim i poželjnim.

Sa druge strane, Rim je prestonica vrlo razvijene i moderne Italije, centar savremenih dešavanja, velika užurbana košnica kroz koju svakodnevno defiluje ogromna galerija najrazličitijih likova. Centar grada udaljen je svega 24 km od obale Tirenskog mora koje čitavoj oblasti daje predivnu, prijatnu i blagu klimu - još jedan od mnogih razloga da proverite da li zaista svi putevi vode u Rim.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 18:21

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: