Tasos - ostrvo Tasos

Tasos - ostrvo Tasos

Tasos - Grčka - foto: PlanetaPutovanja

Tasos - ostrvo Tasos apartmani Tasos - cene Grčka 2024

Mapa

TASOS...Vrhovni bog antičke Grčke Zevs, preobražen u bika oteo je prelepu Europu i na svojim leđima odneo je na ostrvo Krit. Grčki heroj Tasos, Europin brat, očajno je tražio svoju lepu sestru i zaustavio se na ovom najsevernijem ostrvu Egejskog mora koje je po legendi tako dobilo ime.

Tasos danas zovu “šuma koja pliva” zbog svežih četinarskih šuma koje se prostiru celom površinom ostrva, sve do prelepih uvala i peščanih plaža koje zapljuskuje tirkizno more. Glavni grad, glavna luka, turistički i trgovački centar ostrva Tasos je gradić Limenas (Tasos), koji broji oko 5000 stanovnika. Na oko 100 km obale smeštena su brojna atraktivna turistička mesta – Makriamos, Limenarija, Potos, Pefkari, Skala Potamia (Golden Beach), sa luksuznim hotelima, vilama, restoranima i tavernama kao stvorenim za uživanje i nezaboravan odmor. Osim poznatih plaža Golden Beach, Paradizo, Kiniru, Tripiti, Aliki, Psili Amos, Livadi, Sun Beach…Tasos skriva i mnoštvo arheoloških lokaliteta, manastira, autentičnih planinskih sela, čak i napušteni rudnik zlata iz prošlih vremena.

Ukoliko ste u mogućnosti obavezno posetite zabačena planinska sela Tasosa koja se skrivaju u nepreglednim poljima maslina i borovih šuma, u kojima se po tradicionalnoj recepturi proizvodi vrhunsko kvalitetno maslinovo ulje i nadaleko poznat borov med. Najpoznatija ovakva mesta su Panagia, Potamia, Maries i Teologos koji je čuven po jagnjećem pečenju. Nedaleko od sela Maries, gusta borova šuma skriva predivno planinsko jezero i vodopad.

Noćni provod je najpopularniji u najvećem mestu na ostrvu -Limenasu, koji slede Limenaria i Potos.

Do ovog divnog zelenog ostrva se stiže od Soluna preko Kavale, do Keramotija, a dalje za oko 40 minuta trajektom  do Limenasa. Prilaz ostrvu takođe je moguć brzim katamaranima i hidrogliserima iz Kavale do Skale Prinos.    

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:47

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: