Istanbul

Istanbul

Istanbul - Turska - Foto: PlanetaPutovanja - Miloš Panić

Istanbul 2024 Aranžmani cene - Istanbul Turska 2024

Mapa

Istanbul... Najistočnija metropola Zapada i najzapadnija metropola Istoka. Istorija ga poznaje kao Vizantion, Konstantinopolj ili Carigrad. Istanbul je daleko najveći grad u Turskoj, jedan od najvećih u Evropi, finansijski, poslovni i kulturni centar zemlje. Prostire se na dva kontinenta – zapadni deo u Evropi i istočni u Aziji i jedini je grad na planeti sa ovakvim položajem.

Izgrađen je sa obe strane ulaza u Bosfor, moreuza koji razdvaja dva kontinenta a najstariji deo grada “na sedam brežuljaka” (baš kao Rim) skoncentrisan je oko zaliva “Zlatni rog”. Istanbul se zapravo sastoji iz tri velike celine: Stambol i Galat (stari i novi evropski deo) na obalama Zlatnog roga i azijski Istanbul na drugoj strani Bosfora. 

Danas Istanbul ima oko 13 miliona stanovnika što je slobodna procena jer se tačan broj ljudi koji naseljavaju šire gradsko područje ne može tačno utvrditi.  

Preko hiljadu godina bio je prestonica Vizantije a narednih 500 centar Otomanske imperije. U XVI veku brojao je 800.000 stanovnika... Grad sa zadivljujućom istorijom na čije grandiozne tragove nailazimo na svakom koraku.

Jedan od mnogobrojnih simbola Konstantinopolja je Sveta Sofija (Aja Sofia), crkva koju je car Justinijan sagradio u VI veku, zlatnom periodu cvetanja Vizantije. Manastir Hora (danas Karije džamija), još je stariji svedok veličine moćnog carstva. Čuvena Cisterna bazilika i gradski hipodrom (projektovan po ugledu na Circus Maximus u Rimu) su prave istorijske i arhitektonske atrakcije. Građevine iz Konstantinovog, Justinijanovog, ili perioda vladavine drugih vizantijskih careva, bile su okružene moćnim odbranbenim zidovima, nesavladivim za brojne osvajače. Zidovi su konačno i poslednji put popustili 1453. godine, nakon 53 dana opsade Mehmeda II Osvajača i to je bio kraj ere Vizantije i početak nove, moćne Otomanske Imperije. Vladari novog carstva takođe su ostavili za sobom remek dela koja Istanbul i danas čine velelepnim - Topkapi palata, vladarska rezidencija, Sultan Ahmetova ili Plava džamija, Dolmbahče palata...A to je sve samo mali deo onoga što se može videti i doživeti u Istanbulu koji je prestonica evropske kulture za 2010 godinu.

To je grad u koji se nekad dolazilo legendarnim Orijent ekspresom a koji se danas može obići taksijem, tramvajem, metroom ili popularnim dolmušima (minibus taksijem). Može se doživeti i sa mora jer je vodeni saobraćaj na Bosforu, Zlatnom rogu i Mramornom moru izuzetno razvijen ili priuštiti izlet do predivnih Prinčevskih ostrva. Ipak, prava atmosfera grada koji neprestano i užurbano živi 24 sata na dan oseti se ako se prošeta njegovim prepunim ulicama, trgom Taksim ili poseti čuvena Kapali čaršija – raj za šoping, smešten na 30 hektara pokrivenog prostora, sa preko 4000 butika i radnji. A to, naravno, opet nije sve...

Proći kroz “Vrata sreće” (Dersaadet), kako su Istanbul zvali krajem XIX veka, spada u obavezan deo itinerera svakog putnika koji sebe smatra spremnim da oseti neponovljivi miris evropsko-orijentalne avanture.  

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 19:43

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: