Meteori

Meteori

Meteori - Grčka - Foto: PlanetaPutovanja - Arsenijevic

Meteori 2024

Mapa

Ime ovog čudesnog mesta potiče od grčke reči “Meteoron” koja označava nešto što se događa u atmosferi ili nešto što lebdi u vazduhu. Ogromne tamne stene na čijim nepristupačnim vrhovima su tokom srednjeg veka izgrađeni poznati manastiri, nalaze se u oblasti centralne Grčke, između masivnih planinskih lanaca Pindosa i Hasije, u dolini reke Pinios na samom početku plodne Tesalije. Kamene stene obrazuju svojevrsnu “šumu” koja dostiže visinu i preko 500 metara. Najverovatnije su nastale taloženjem slojeva kamenja i blata tokom miliona godina. I pored geološkog objašnjenja, Meteori i dalje predstavljaju misteriju koju dodatno hrani činjenica da se ovo čudo prirode ne spominje nigde u antičkim spisima, mitovima ili legendama.

Prvi pustinjaci počeli su da koriste ova nepristupačna utočišta već u XI veku dok su manastiri osnivani, građeni i živopisani tokom XIV, XV i XVI veka po ugledu na manastire Svete Gore. Od nekadašnjih 25, danas ukupno postoji šest manastira (Veliki Meteori – Preobraženje Hristovo, Varlaam, Sveti Nikola Anapavsis, Rusana, Sveta Trojica i Sveti Stefan) od kojih su pet muških i jedan ženski. Tesalija se u Vreme Dušanovog carstva nalazila u sastavu srednjovekovne Srbije tako da je srpsko plemstvo bilo veliki darodavac u izgradnji i freskopisu ovih svetinja.

U samom podnožju Meteora nalaze se mesta Kalambaka i Kastraki koja turistima mogu ponuditi smeštaj u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Udaljenost od Soluna je 237 km.

 Korisne informacije:

- ulaz u manastire se naplaćuje 2 EUR,
- vreme za posete je od 10 – 17 časova,
- manastir Varlaam je zatvoren za posete petkom, manastir Sveti Stefan zatvoren je ponedeljkom a Preobraženje (Veliki Meteori) utorkom,
- obavezno je pri ulasku biti pristojno obučen,
- Kako stići: iz pravca Soluna, do Meteora se dolazi putem Solun – Katerini – Larisa – Trikala – Kalambaka.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 15:33

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: