Lefkada - ostrvo Lefkada

Lefkada - ostrvo Lefkada

Lefkada - Grčka - foto: PlanetaPutovanja

Lefkada - ostrvo Lefkada apartmani cena Grčka, Lefkada 2024

Mapa

Lefkada ili Levkas, pripada grupi Jonskih ostrva, nalazi se uz zapadnu obalu Grčke, severno od Kefalonije. Ovo je zapravo poluostrvo jer je moreuz širok oko 2 kilometra koji Lefkadu deli od grčkog kopna prmošćen nasipom i pontonskim mostom tako da je pristup moguć i automobilom.

Najstarija istorija Lefkade prepliće se sa grčkim mitovima i vezuje se za boginju Afroditu, Homerove epove o Odisejevim lutanjima, priču o samoubistvu antičke pesnikinje Safo sa 30 metara visokog rta Lefkada...Kroz ''noviju'' istoriju ostrvo je bilo u posedu Vizantije, kada je italijanska vlastela izgradila dvorac Santa Maura kako se čitava Lefkada tokom srednjeg veka nazivala. Ostrvo su držali Turci a zatim Venecija skoro do početka XIX veka.

Lefkada je izuzetno popularna turistička destinacija sa predivnim plažama, okružena kristalno plavim Jonskim morem. Uz samu istočnu obalu nalazi se i nekoliko manjih ostrva od kojih je svakako najpoznatije Skorpios – privatno šumovito ostrvo koje je pripadalo grčkom milioneru Aristotelu Onazisu, danas vlasništvo naslednika porodice Onazis uprkos glasinama da je prodato.

Glavni grad ostrva je Lefkada sa oko 7.000 stanovnika nalazi se u njegovom severoistočnom delu u tački koja je najbliža grčkom kopnu. Najpopularniji turistički centri su Nidri na istočnoj obali preko puta Skorpiosa, zatim Ligija, Nikijana i Perigiali.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 10:01

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: