Beč

Beč

Beč - Austrija - Foto: PlanetaPutovanja

Beč 2024

Mapa

Ako bi među evropskim gradovima tražili jedan koji bi bio Kulturna prestonica starog kontinenta, Beč bi se sigurno našao u najužem izboru. Ako bi među svetskim gradovima tražili jedan za muzičku prestonicu cele planete, sigurno bi to bila čuvena Viena. Tu su rođeni Hajdn, Šubert, Štraus, Brukner, Berg...stvarali Mocart i Betoven kao i ogroman broj velikih imena klasične muzike.

Veoma je teško u nekoliko rečenica opisati koliki je značaj ovog fantastičnog grada na obali velikog Dunava i koliko lepota, očekivanih i neočekivanih, otkriva posetiocima. 

Kao prvo, ime Viene verovatno potiče od starog keltskog naziva a ime Beč koje se koristi u našem jeziku preuzeto je iz mađarskog.

Istorijski veoma rano, Beč je postao jedan od najvećih i najmnogoljudnijih evropskih gradova i jedan od najznačajnijih kulturnih, ekonomskih i diplomatskih centara. Tokom vekovne dominacije dinastije Habzburga, bio je njihovo sedište i prestonica velikog Svetog rimskog carstva a slika grada uvek je potpuno odgovarala ovom značajnom položaju. Dva puta je tokom istorije odolevao velikom turskom osvajanju i ostao nedirnut. Čitav istorijski centar Beča je od 2001. godine pod zaštitom UNESCO kao izuzetno važno kulturno istorijsko nasleđe čitave naše planete. Jedinstvenim prostorom dominira gotska katedrala Sv. Stefana na Štefansplac trgu, u samom srcu Beča. A to je samo jedna od predivnih urbanih celina uređenog gradskog prostora gde je svakom detalju posvećena izuzetna pažnja i brižljivo planiranje. Palata Belvedere, veličanstven rezidencijalni kompleks usred ogromnog baroknog parka, Hofburg ili još stariji Šenbrun koji je jedan  od najvažnijih istorijskih spomenika u celoj Austriji, muzej Albertina sa svojom fantastičnom kolekcijom koji je samo jedan u nizu velikog broja muzeja, čuveni Bečki Prater, arhitektonski spomenici u stilu Secesije, Kunsthaus, Opera, čuvena španska škola jahanja...to su samo neka od mesta koja se moraju videti i posetiti.

Kao što ne prestaje da iznenađuje očekivanim i neočekivanim kulturnim lepotama, Beč ne prestaje da bude i mesto koje je savršeno uklopljeno u prirodni ambijent zelenila, obala Dunava, skoro netaknute prirode na samo korak od urbane milionske košnice.

Ne treba pomisliti da je Beč grad zaustavljen u vremenu i da živi samo od svoje bogate istorije i ostataka velike kulture. Beč je moderan, savremen grad koji i dalje diktira evropske i svetske kulturne i umetničke trendove, to je grad koji je na osnovu studije firme za ljudske resurse Mercer, prvi grad na planeti po kvalitetu života. I naravno, nije sve u znaku slavnih kompozitora ili opere, tu je bezbroj tradicionalnih kafea ali i čuveni Bermudski trougao i Girtel – gradske zone prepune popularnih klubova i diskoteka kao što su Mezzanin, Casablanca, Chelsea, Flex...

Preporuka za posetu Beču u određeno doba godine ne postoji jer  sva godišnja doba poklanjaju gradu drugačiju čaroliju i sigurno je samo jedno – ne možete pogrešiti!

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 20:48

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: