Sicilija

Sicilija

Cefalu - Sicilija - Italija - foto: PlanetaPutovanja

Sicilija - Leto 2024 - Aranžmani Sicilija Italija 2024

Mapa

SICILIJA (Sicily) Ostrvo vulkana i zamkova

Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru i administrativni region Italije. Obuhvata i više manjih ostrvskih arhipelaga u okolini od kojih su najpoznatija Eolska vulkanska ostrva u Tirenskom moru; Sicilija zapravo izlazi na tri mora – Sredozemno, Tirensko i Jonsko.

Od Kalabrije, najbliže regije kopnenog dela Italije, Siciliju na severoistoku deli Mesinski moreuz širok između 3 i 16 km. Još od XIX veka postoji plan za povezivanje Sicilije sa italijanskim kopnom, velikim mostom koji bi vodio preko moreuza i tako je napravio poluostrvom. 

Najviši vrh Sicilije od 3.323 m nadmorske visine, ujedno je i najveći aktivni vulkan u Evropi – Etna.

Kulturu Sicilije obeležili su i na nju ostavili svoj pečat, brojni osvajači tokom duge istorije – od Grka, Feničana, Rimljana, Vandala, Vizantije do Arabljana i Normana, Habzburga i Burbona. Veliki grčki filozof i matematičar Aristotel je rođen u Sirakuzina Siciliji a tu je i čitav niz poznatih umetnika, naučnika svih istorijskih epoha. Posebno je interesantna jedinstvena verzija baroknog graditeljstva poznata kao Sicilijanski barok, raširen i vidljiv na celoj teritoriji ostrva, većim i manjim gradovima, kako na crkvama tako i na profanim građevinama, palatama koje su bile namenjene sicilijanskoj aristokratiji. Palermo je najveći grad na ostrvu u kojem se nalazi zgrada opere najveća u Italiji i treća po veličini u Evropi.

Istorijsko, kulturno i umetničko nasleđe Sicilije u kombinaciji sa blagom Mediteranskom klimom i prirodnim lepotama, čine ovo ostrvo vrlo poznatom i poželjnom turističkom destinacijom. Ne treba zaboraviti i izuzetnu kuhinju sa jelima i slatkišima poznatim širom sveta a posebno u Americi -krajem XIX i početkom XX veka, najveći broj Italijana emigranata u SADbio je upravo sa Sicilije.

U svakom slučaju, Sicilija nije destinacija koja bilo koga ostavlja ravnodušnim. Naprotiv, po rečima velikog Getea ona je ključ za razumevanje cele Italije - bez obzira da li dolazite na kratak izlet sa velikog kruzera ili ćete staviti čuvenu kopolu i krenuti u istraživanje skrivenih kamenih sela i vinskih puteva. 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 21:09

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: